Pocetna Društvo Obnova malih hidroelektrana u Užicu

Obnova malih hidroelektrana u Užicu

1083
1
Podelite

Rekonstrukcijom malih hidroelektrana na Đetinji, “Pod gradom” i “Turica” biće omogućena proizvodnja električne energije, ali će biti sprovedena uz saglasnost sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo.   Postojeći agregati neće se dirati, odnosno ostaće netaknuti kao muzejski eksponati, čime će biti zadržana autentičnost i duh perioda u kome su i građeni, poručuju iz EPS-a.

Iz Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, rekli su za “Vesti” da ovo preduzeće planira da rekonstruiše 15 malih hidroelektrana (MHE) u svom vlasništvu da bi se produžio radni vek 30 do 40 godina i ujedno povećali njihovi kapaciteti za proizvodnju električne energije. U 2017. godini je u planu da se završi rekonstrukcija četiri MHE na području zapadne Srbije. Rekonstrukcija ostalih MHE biće realizovana tokom 2018. godine, čime će se povećati udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji JP EPS.

Među MHE za koje je raspisan tender su i dve u Užicu – „Pod gradom“ i „Turica“. Kako navode iz EPS-a, investicije neophodne za rekonstrukciju MHE „Turica“ i „Pod gradom“ iznose oko dva miliona evra, i obezbeđene su iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Te elektrane su veoma stare i nisu u funkciji zbog dotrajalosti objekata i opreme. Neophodno je da se rekonstruišu svi objekti na tim elektranama, što podrazumeva radove na mašinskoj zgradi, aparatima, vodozahvatima (brani), kanalima i svim pratećim objektima, kao i ugradnju nove opreme.

Planirana godišnja proizvodnja MHE „Turica“ nakon rekonstrukcije iznosiće oko dva miliona kilovat-sati godišnje, dok će MHE „Pod gradom“ proizvoditi oko 1,5 miliona kilovat-sati električne energije godišnje.

hidroelektranaVodeći računa o velikom istorijskom značaju MHE „Pod gradom“, kako navode iz EPS-a,  biće rekonstruisana tako da se postojeći agregati neće dirati, odnosno ostaće netaknuti kao muzejski eksponati, čime će zadržati autentičnost i duh perioda u kome su i građeni. „Pod gradom“ je napravljena 1900. godine kao prva elektrana u Srbiji koja je radile po Teslinim principima naizmenične struje. Svi predviđeni radovi u saglasnosti sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Početak radova na dve male hidroelektrane u Užicu predviđen je tokom 2017. godine, a završetak u prvoj polovini 2018. Kada je reč o radovima na ostalim objektima u užičkom kraju, planirano je da se radovi u elektranama u Prijepolju i Priboju obave tokom 2017. godine, a u Ivanjici u prvoj polovini 2018. godine.

Podsećanja radi, hidroelektrana „Pod gradom“ na  Đetinji, na gradskoj plaži  u Užicu, ispod stare tvrđave je prva hidroelektrana sagrađena, po Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje, druga je po redu hidroelektrana i treća javna električna centrala u Srbiji. Spada u najstarije očuvane hidroelektrane u svetu koja je osposobljena da i danas iz svojih muzejskih „simens-halske“ generatora može da proizvodi električnu energiju.

Ova hidroelektrana sagrađena je za potrebe Tkačke radionice na čijem čelu je bio poznati trgovac Mališa Atanacković. Najveću pomoć u izgradnji pružio je profesor Đorđe Stanojević. Posle završenih priprema, početak gradnje ove hidroelektrane označio je kralj Aleksandar polaganjem kamena temeljca 15. maja 1899. godine. Ona je svečano puštena u rad 2. avgusta 1900. godine, četiri godine posle puštanja u rad hidrocentrale po Teslinim principima na Nijagari.

Hidroelektrana “Turica” koja je šest kilometara uzvodno od HE “Pod gradom”, puštena je u rad 1. januara 1929. godine.

Obe ove hidroelektrane u vreme kada su nastale, predstavljale su izuzetna inženjerska dela i predstavljale su najsavremenije objekte te vrste na našim prostorima.

 

1 komentar

Ostavite odgovor