Pocetna Društvo Regionalizacija SOS telefona

Regionalizacija SOS telefona

1299
0
Podelite

Ženski centar Užice povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovao je na Trgu partizana akciju pod nazivom “2017. = 0 nasilja nad ženama”.

Ovom prilikom, aktivistkinje Ženskog centra sakupljale su potpise građana za izgradnju Sigurne kuće i delile promotivne materijale SOS telefona i edukativni materijal o prepoznavanju nasilja prema ženama. Učenice i učenici Medicinske škole koji učestvuju u projektu “Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje ” delili su ruže koje su sami napravili od krep papira sa podržavajućim porukama za žene.

Nevena Ostojić, konsultantkinja na SOS telefonu, čestitajući svim ženama 8. mart, Međunarodni dan žena, podsetila je da je ovaj dan prilika da se skrene pažnja javnosti na ženska prava.

nevenaSrećna sam što se svake godine sve više mladih uključuje u naše akcije, jer iako uvek govorimo o nasilju nad ženama, mislim da je prevencija veoma bitna kao i rad s mladima,- rekla je između ostalog Nevena. S obzirom da radi kao konsultantkinja na SOS telefonu, rekla je da je broj poziva bio veći u odnosu na sve ove telefone koji funkcionišu u Srbiji, izuzev Beograda.

Najvećem broju žena najviše je značila naša besplatna pravna podrška. Mi se borimo da ovaj telefon opstane, jer vidimo u praksi koliko je on značajan za naše korisnice,- rekla je Nevena.

Vesna Bogdanović, konsultantkinja na SOS telefonu, zadužena za pružanje pravne pomoći osobama sa iskustvom nasilja, rekla je da je u prošloj godini bilo 728 poziva SOS telefona, a broj osoba kojima su pružene usluge pravne zaštite bilo je 30, od čega 27 žena i tri muškarca kod kojih se, takođe, radilo o porodičnom nasilju, ali su muškarci trpeli nasilje od drugih muških članova porodice.

Kada nam se jave osobe sa iskustvom nasilja na SOS telefon, dobijaju, što je i najvažnije,vesna psihološku podršku, budu osnažene i imaju mogućnost da indivudualno razgovaraju sa psihološkinjama i pravnicom. Samim tim, kada se osnaže, one donose odluke da izađu iz nasilja, da napuste nasilnika i pokrenu zakonski moguće procedure,- istakla je Vesna Bogdanović i naglasila da žene koje se jave na SOS telefon, zapravo dobiju komletnu psihološku, socijalnu i pravnu podršku. Po rečima Vesne Bogdanović, užički Ženski centar, pokrenuo je inicijativu da u saradnji sa lokalnim samoupravama na području Zlatiborskog okruga, regionalizuje SOS telefon.

Naša inicijativa je opravdana, jer smo tokom rada SOS telefona u protekle dve godine pružali usluge i osobama sa teritorija drugih opština Zlatiborskog okruga. Čak nam se javljaju osobe i sa područja Vojvodine i iz drugih delova Srbije,- rekla je Vesna Bogdanović.

zene nasilje1

Tokom ove akcije Ženskog centra povodom obeležavanja 8. marta, sakupljani su i potpisi građana za izgradnju sigurne kuće za područje Zlatiborskog okruga. Za sada postoji samo jedna sigurna kuća u Priboju koja ima osam ležajeva.

Zlatiborski okrug ima 330.000 stanovnika, a prema međunarodnim standardima na svakih 10.000 stanovnika treba da bude jedan ležaj za osobe sa iskustvom nasilja. Nedostaje nam 23 ležaja. To su usluge koje moraju da budu obezbeđene da bi žrtve mogle da izađu iz nasilja,- napominje Vesna Bogdanović.

Ostavite odgovor