Pocetna Film Monika otvorila FEST

Monika otvorila FEST

350
0
Podelite

Italijanska glumica Monika Beluči podigla je u petak uveče zavesu u Centru Sava što je označilo početak 45. Medjunarodnog filmskog festivala FEST, koji će trajati do 5. marta.

“Dragi Beograde, festival je otvoren”, rekla je Belučijeva i dodala da joj je čast što je više puta bila u Srbiji i radila s velikim rediteljem (Emirom Kusturicom u filmu “Na mlečnom putu”).

Ona je dodala da je za nju boravak u Srbiji bio divno i izuzetno iskustvo.

Fest 4Nagrada Beogradski pobednik dodeljena je na otvaranju festivala glumcu Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dok je ista nagrada za dosadašnje stvaralaštvo uručena španskom reditelju Karlosu Sauri.

Samardžić zbog bolesti nije mogao da prisustvuje uručenju nagrada, pa je umesto njemu nagrada predata gradskoj sekretarki Beograda za kulturu Ivoni Jevtić, koja je poručila da je to “pobednik za pobednika” i pozvala publiku da Samardžića pozdravi jakim aplauzom da “izadje kao pobednik u borbi za život”.

Fest 2Karlos Saura rekao je da mu je žao što ne zna srpski, koji je, kako je rekao, za njega jako lep jezik i izrazio nadu da će ponovo doći u Beograd.

Nakon ceremonije otvaranja, prikazan je film “Na mlečnom putu”, najnovije ostvarenje reditelja i scenariste Emira Kusturice.

Program su vodili glumci Dragana Mićalović i Slaven Došlo.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da će publika u glavnom programu moći da vidi 15 filmova iz 12 zemalja, poznatih autora kao što su Haim Tabakman, Argiris Panimitropulos, Djuzepe Pičoni, Kiril Serebrenjikov, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Damjan Kozole i drugi.

Fest 3Na festivalu će premijerno biti prikazano 95 filmova, a publika će moći da vidi najbolje filmove sa svetskih festivala i gotovo sve favorite za Oskara, dok će na zatvaranju biti prikazan film “Tišina” američkog režisera Martina Skorsezea.

Tokom FEST-a u Beogradu će boraviti oko 40 poznatih filmskih stvaralaca, a očekuje da će filmovi privući oko 100.000 gledalaca.

Ostavite odgovor