Pocetna Bajina Bašta Užički putari blokirali zlatiborsku magistralu

Užički putari blokirali zlatiborsku magistralu

674
1
Podelite

Radnici građevinskog preduzeća „Putevi Užice“ blokirali su magistralni put Užice – Zlatibor u mestu Surduk. U blokadi je učestvovalo oko 300 radnika, a osnovni zahtev je redovna isplata zarada i ostalih primanja koja pripadaju  radnicima po zakonu. Blokadi magistrale prethodio je trodnevni štrajk.

Predsednik Samostalnog sindikata Bobn Ćaldović rekao je da su radnici tri dana  tražili pregovore sa rukovodstvom firme i da im se niko nije obratio.

Danas su u  blokadi magistrale uečstvovali radnici ovog preduzeća iz Priboja, Prijepolja i Bajne Bašti. Rekli su ,blokada  je jedini način da ostavare svoja prava, iako su svensni da ugrožavaju prava drugih. Još jednom su ponovili da rade tešak posao da su zarade male, u proseku do 35 000 dinara, da rade i po 12 sati dnevno, da zarade kasne i niz godina neredovno se isplaćuju, a da im dopirinosi nisu uplaćivani poslednjih četiri godine.

Blokada 2Na blokadi  magistrale zatražili su i ostavku  direktora Leka Korićanca, a prozivali su i vlasnika ove poznate srpske putarske firme Vasa Mićića, koja ima poslove u celoj Srbiji poslednjih godina više u Rusiji.

Okupljeni radnici danas još jednom postavili pitanje gde su njihove pare, ukoliko država redovno izmiruje obaveze prema putarskim firmama i zašto dršave ne reaguje?

Blokada 3Bilo je najavljeno da će blokada magistale trajati jedan sat, ali nakon petanest minuta intervenisila je policija i tražila da se rdnici povuku sa kolovoza. Inače već prvih nekoliko minuta blokade formirali su veliku kolonu vozila iz oba pravca.

Predsednik sindikata Ćaldović kaže „ne znaju šta će dalje, u toku dana odlučiće štrajkački odbor“. Ali, znaju da će biti problema, jer zima još nije prošla, a u štrajku su uglavnom radnici koji rade na održavanju puteva. Deonica koju održavaju užički putari je od Požege do granice sa Crnom Gorom na Jabuci. Sindikalac Ćaldović danas je upozorio na najvaljeni sneg  tokom vikenda, a da će i tada verovatno radnici „Puteva“ biti uštrajku.

Blokada 1

1 komentar

  1. Budalaština, klasični neradnici. Vode politiku, umesto da rade. Godinama je problem u putarskim firmama. Do sada su mogli lepo svi da se nađu i da odu u druge firme. Međutim njima je lepo da ovde ništa ne rade i da primaju platu. Čast ljudima koji stvarno lome kičmu, ali takvi nisu došli da štrajkuju već tužni gledaju kako da reše svoje finansijske probleme. Gledao sam vesti i slušao ovog Ćaldovića, čovek je nepismen nije mi jasno ni kako vodi taj sindikat.
    Traže smenu direktora u privatnoj firmi… prosto ne vidim kako je to moguće.

Ostavite odgovor