Pocetna Čajetina Radovi na izgradnji gondole biće nastavljeni

Radovi na izgradnji gondole biće nastavljeni

387
0
Podelite

Radovi na izgradnji panoramske gondole biće nastavljani sledeće nedelje uprkos upozorenju građevisnke inspekcije i zahtevu da se teren vrati u prvobitno stanje. Radnom akcijom, fizičkom radnom snagom više hiljada ljudi, iskopan je površinski sloj i došlo se do kamena, sada će radovi biti nastavljeni mašinama,-kaže za “Vesti” Bojana Božanić.

Gondolu ste počeli graditi narodnom akcijom 11. februara. Posle nekoliko dana, 14. februara, Odeljenje za inspekcijske poslove građevinarstva i urbanizma Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izdaje naredbu za zatvaranje gradilišta. Kakav je stav i opštine i JP Gold gondola “Zlatibor” povodom toga?

-Radovi na izgradnji panoramske gondole biće nastavljani sledeće nedelje uprkos upozorenju građevisnke inspekcije i zahtevu da se teren vrati u prvobitno stanje. Radnom akcijom, fizičkom radnom snagom više hiljada ljudi, iskopan je površinski sloj i došlo se do kamena, sada će radovi biti nastavljeni mašinama. Ovde je problem sa redosledom aktivnosti, pre svega od strane ministarstva. Naime, potrebno je da se prvo reše postupci za prenos zemljišta na opštinu Čajetina, kako stoji u našima zahetvima, pa tek kasnije dolaze postupci građevinske inspekcije.

Uoči radne akcije, prostrujala je vest da je opština dobila građevinsku dozvolu za izgradnju gondole za zadnju fazu na Torniku. Međutim, ispostavilo se da to nije tačno i da ni tu dozvolu za faznu izgradnju niste dobili, zbog kako je rečeno, određenih nedostataka u dokumentaciji. Kako to komentarišete?

Gold gondola-Opština Čajetina je 9. februara ove godine podnela zahtev za građevinsku dozvolu za poslednju stanicu panoramske žičare na vrhu Tornika, jer su na tom zemljištu rešeni imovinski odnosi s republičkim javnim preduzećima koja su koristila te parcele – Emisiona tehnika i veze, Pošta Srbije i Srbijašume. Za prvu i ostale faze gradnje, to nije mogla da učini, zbog spora oko zemljišta koje koristi kao držalac privatizovano preduzeće PK “Zlatibor”.

Spor opštine Čajetina s Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture tiče se upravo tih neraščišćenih imovinsko pravnih odnosa nad zemljištem na trasi žičare na četiri od pet etapa, odnosno faza gradnje.

Ministarstvo nas upućuje da gradimo po fazama, a samo u jednoj deonici su raščišćeni vlasnički odnosi nad zemljom i to je peta, poslednja etapa na vrhu Tornika za koju smo zatražili dozvolu. Dokumentacija je vraćena sa zahtevom da se dopuni i mi ćemo je kompletirati u zakonskom roku jer primedbe nisu značajne. Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture je, pre dve godine poklonilo 2.213 hektara zemlje vlasniku i kupcu PK “Zlatibor”, ali je to rešenje posle nekoliko dana poništilo. Vlasnik se, međutim žalio i taj spor se sada vodi pred Upravnim sudom i za dve godine je zakazano samo jedno ročište. Deo upravo tih spornih parcela je na trasi gondole.

bojana bozanicIako žalba ne odlaže upis zemljišta na opštinu Zlatibor, nijedna državna institucija ne želi ništa da uradi kako bi olakšala da se utvrdi vlasništvo nad zemljištem i reši spor. Posedujemo kompletnu dokumentaciju za izgradnju panoramske gondole koja uključuje i posedovni list, prema kome je zemljište na kome bi trebalo da se gradi žičara, vlasništvo države Srbije.

Ovih dana smo platili nadoknadu za prevođenje zemljišta iz šumskog u građevinsko preko dva miliona dinara samo na 30 ari. Ako ima logike u tome da moramo da platimo sve, platićemo. Sve što može novcem da se plati nije skupo i ima svoju svrhu u razvoju Zlatibora i čitave regije.

Opština je pre dva dana podnela i zahtev Ministarstvu finansija za prenos zemljišta radi privođenja nameni na početnoj i međustanci buduće žičare.

Šta planirate dalje?

-Izgradnja devet kilometara duge gondole na Zlatiboru najznačajniji je turistički projekat Opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju ciljeva opštine u narednoj deceniji – ostvarenje 10 miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. Država i nadležne institucije već dve godine opstruišu izgradnju „Gold gondole Zlatibor“, investicije od nacionalnog značaja, vredne 13 miliona evra.

Kako je republička građevinska inspekcija naložila da se sve vrati u prvobitno stanje to ćemo i učiniti, ali ovaj put na skupu koji će okupiti preko 50.000 ljudi koji žele da sačuvaju svoju- državnu imovinu i osiguraju budućnost svojim pokolenjima.

Više u Vestima od 24. februara

Ostavite odgovor