Pocetna Bajina Bašta Štrajkuju putari

Štrajkuju putari

669
0
Podelite

Radnici „Puteva Užice“ iz pogona ovog preduzeća u Užicu, Bajinoj Bašti, Prijepolju i Mačkatu stupili su jutros u generalni štrajk.

Razlog – neisplaćene decembarske i januarske plate, troškovi prevoza za dva meseca kao i velika dugovanja radnicima za dnevnice. Radnici su se juče ujutru okupili u bazi ovog preduzeća na magistrali Užice – Zlatibor, a kažu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoj novac.

„Od oko 670 zaposlenih, polovina je, pošto smo van građevinske sezone, na godišnjim odmorima a ljudi koji rade od jutros su u štrajku. Radnici su u nezavidnoj situaciji, polovinom januara dobili smo polovinu novembarske plate i od tada ni dinara. Tražimo svoj pošteno zarađeni novac i nećemo odstupiti od zahteva“ kaže poverenik sindikalne organizacije Samostalnog sindikata „Putevi Užice“, Boban Ćaldović.

Radnici puteva štrajkovali su i u januaru, tada im je obećano da će plate dobiti 3. ili 4. februara, obećanje nije ispunjeno i sada im je, kažu, preostalo samo da štrajkuju.

„Čitave prošle godine prosto smo morali da od rukovodstva izmolimo svaku platu, iz meseca u mesec išli i molili za ono što smo zaradili. Te plate krvavo su i pošteno zarađene, radili smo prošle godine iz meseca u mesec i po 27 ili 28 dana mesečno, i dan i noć, svaki od nas imao je i po 300 radnih sati svakog meseca. Tražimo ono što smo zaradili, nikakvu milostinju“, rekli su nam radnici „Puteva“ dodajući da imaju informacije da, država, redovno njihovom preduzeću uplaćuje novac za održavanje puteva.

Velika su dugovanja, kažu radnici, i za neisplaćene dnevnice. Neki od radnika „Puteva“ juče su nam ispričali da im dnevnice nisu uplaćene za poslednjih dve godine.

Radnici koji su u štrajku kažu da će, shodno zakonu, ispoštovati minimum procesa rada, ali i da ozbiljno razmišljaju o radikalizaciji protesta.

Ostavite odgovor