Pocetna Društvo Pozivi nezaposlenima i poslodavcima

Pozivi nezaposlenima i poslodavcima

593
0
Podelite

U užičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje predstavljeni su programi i mere zapošljavanja u 2017.godini u okviru kojih je 11 javnih poziva i konkursa. Na raspolaganju će biti ukupno oko 125 miliona dinara iz republičkog budžeta i sredstava iz lokalnih samouprava. Prošle godine je sa tim iznosom obuhvaćeno oko 900 lica sa evidencije od kojih je oko 400 zaposleno, rečeno je na konferenciji.

Od 11 880 na evidenciji filijale, najviše nezaposlenih je u Užicu 5208, dok ih je u Sevojnu 491. Prosečno mesečno se sa evidencije briše i prestaje da se vodi oko 1200 lica. Sa visokom stručnom spremom najviše nezaposlenih je ekonomista gde vlada hiperprodukcija, a potražnja je za za mašinskim i elektro inženjerima, kao i za šivačima, kuvarima, konobarima i trgovcima. Kako je navedeno postoje i različite situacije gde poslodavci nisu ”popularni” pa nezaposleni ne žele kod njih da rade.

Za konkurse za samozapošljavanje svake godine vlada sve veće interesovanje a poziv je raspisan 7. februara i traje do 10. aprila , a rok za donošenje odluke je 10 maj. Subvencija je u jednokratnom iznosu i iznosi 180.000 a za osobe sa invaliditetom iznos je 220.000 dinara, a za subvencionisanje viškova zaposlenih 200.000 dinara, precizira je Zorica Milošević, direktorka užičke filijale.

Ona je dodala da se lica za samozapošljavanje mogu udruživati u privredna društva, a novina je i da se viškovi zaposlenih mogu udruživati uz ostvarivanje subvencija.

nsz kznPored ovog javnog poziva koji se osim tehnoloških viškova odnosi i na lica koja se na evidenciji nalaze duže od 18 meseci raspisani su i pozivi za sticanje prakltičnih znanja za nekvalifikovana lica, za programe stučne prakse, obuke na zahtev poslodavca, za subvencije zarade osobama sa invaliditetom kao i konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom. Ove godine u okviru javnih radova biće angažovane i osobe sa invaliditetom, kao i nezaposlena lica najduže četiri meseca.

Upućen je i javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, kao i javni poziva za lica romske nacionalnosti za samozapošljavanje.

Stručnu praksu mogu obavljati lica do 30 godina a naduže do 12 meseci. Program je nsz tablanamenjen privatnom a do 30 odsto lica može biti angažovano i u javnom sektoru isključivo u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, naveo je Radoljub Šunjevarić, iz užičke filijale.

Osobe sa invaliditetom su obuhvaćene svim pozivima i oni imaju prednost.

-Na evidenciji filijale je 358 lica koja aktivno traže posao i to 39 više nego prošle godine u kojoj je zaposleno je 11 lica. Najviše osoba sa invaliditetom na evidenciji je u Užicu i to 189 od kojih 152 lica imaju procenjenu radnu sposobnost sa prvim stepenom invaliditeta, istakla je Biljana Terzić, iz užičke filijale.

Dodajmo, da na evidenciji užičke filijale je 23, 6 odsto nekvalifikovanih lica, dok nezaposlenih sa a trećim i četvrtim stepenom stručne spreme ima 58 odsto, a fakultetski obrazovanih 9,2 odsto. Oko 40 odsto lica na evidenciji je u kraćem periodu od 12 meseci, a 60 odsto su dugoročno nezaposleni.

Ostavite odgovor