Pocetna GKC U petak premijera filma “Trip”

U petak premijera filma “Trip”

1236
0
Podelite

Učenici Tehničke škole “Radoje Ljubičić”, snimili su film “Trip”, sa kojim će učestvovati na konkursu “Reci nam”, koji je raspisala Kancelarija za Evropske integracije. Konkurs je namenjen mladima, pa su oni tako izabrali temu koja je važna da se iz ugla preventive predstavi mladima, a to je narkomanija i nasilje.

Stefan Grujić, koji glumi u filmu, i Ivana Dmitrović, napisali su scenario, uz mentorsku podršku profesorke Vesne Ristić, koja im je i razredni starešina.

Trip film 1“Želeli smo da prikažemo kako izgleda borba protiv narkomanije i kako sve to utiče na okolinu. Predstavili smo dva momka, jednog koji se već drogira i durgog koji se postepeno uvlači u taj svet. Devojke koje igramo drugarica i ja, njih razotrkivaju. Jedan od njih dvojice se izvlači iz svega toga, dok drugi loše završava”, objašnjava Ivana Dmitrović.

Trip film 6Cilj ovih srednjoškolaca, kako kažu, bio je da predstave uticaj porodice i koliko je ona važna u ovakvim situacijama.

“U filmu smo prikazali loš stav porodice, jednog od dvojice momaka, što je njemu stvorilo problem, pa se na kraju sve loše završava. Roditelji danas mnogo veruju svojoj deci, nisu upućeni u kakvim se krugovima oni kreću. Sve to prikazali smo na najsuroviji način. Predstavili smo dve vrste porodica, zapravo, jednu koja je zainteresovana za pomoć svom detetu i drugu kojoj su svi drugi krivi, a ne vide problem u sebi”, kaže Stefan Grujić.

Film je sniman dve nedelje, a glumci su učenici škole, profesori, ali i kako kažu, njihove komšije. Ulogu momka koji je već dugo u svetu narkomaije igra Duško Rajević.

Trip film 4“Dosta sam se trudio da proučim celu tu tematiku, kako bi scene bile što realnije i kako bi sve to na kraju izgledalo kako treba. Bilo je potrebno dosta truda, ali mi živimo u takvom okruženju, na žalost, pa nam sve to nije strano”, priča Duško Rajević.

Ovaj film nije prvi učenicima Tehničke škole “Radoje Ljubičić”. Ni Dušanu Dimitrijeviću, koji je bio snimatelj, ovo nije prvi film.

“Trudili smo se da film kvalitetno snimimo. Vodili smo računa o svakom kadru, o zvuku, o svim detaljima. Fotografija i video su moj hobi, pa sam se potrudio da što se mene tiče, film bude snimljen što je bolje moguće. Neke od scena snimali smo više od 30 puta, dok nismo dobili ono što želimo”, kaže Dušan Dimitrijević.

Cilj ovih srednjoškolaca je da film “Trip” osvoji nagradu, a to je put kroz Evropu. Njegovi autori najavljuju i drugi deo filma. Film će premijerno biti prikazan u petak, 27. januara u 18 časova i 30 minuta, u Gradskom kulturnom centru. Prva repriza je već u subotu u isto vreme.

Ostavite odgovor