Pocetna Pozorište Premijera Šeksiporovog “Kralja Lira”

Premijera Šeksiporovog “Kralja Lira”

614
0
Podelite

Premijera predstave „Kralj Lir“ užičkog Narodnog pozorišta biće izvedena u utorak, 24. januara u 20 časova na velikoj sceni. O predstavi, o Šekspiru, o saradnji sa reditelj, ulozi za Radio Užice je govorio Vahidin Prelić, koji tumači jednu od glavnih uloga.

„Premijera predstave „Kralj Lir“ je trebala da izađe pre Nove godine, ali imali smo mnogo obaveza oko Jugoslovenskog pozorišnog festivala, festivala u Vršcu za koji smo morali da obnovimo predstavu „Hromi ideali“, Mali Joakim u Kraljevu gde smo učestvovali sa „U cara trojana kožje uši“. Ansambl je mali, previše obaveza, pa smo izgubili kontinuitet u radu, u suštini nije loše započeti godinu premijerom“.

Kralj Lir 3Pre dve godine je bilo 450 godina od rođenja Viljema Šekspira, a užičko pozorište se uključilo u obeležavanje ovog jubileja.

„Mi smo jedni od nekoliko pozorišta koje je odlučilo da obeleži ovaj jubilej. Mislim da ovaj pisac zaslužuje da mu se osveti više od četriri, pet predstava na ne tako mali broj pozorišta koliko ih ima u Srbiji“, kaže Vaha.

Užičko Narodno pozorišta je 2000. godine radilo „Bogojavljensku noć“ u režiji Branka Popovića, dok je ovaj glumac imao prilike da se sretne sa Šekspirovima komadina i na dramskoj akademija, a radio je „Šekspirove sonete“ sa rediteljem Dejanom Mijačem.

Kralj Lir Vaha„Šekspir je zaokupljen vlašću, kritikuje vlast, odnosno politiku. On je veliki što razotkriva ljudske mane, ljudska priroda je ono što mu niko nije mogao da zameri, bio je neprikosnoven u dramaturškom smislu. Šekspir je uvek aktuelan. „Kralj Lir“ nije istorijska drama, iako je on radio dela po narudžbi od tada bitnih ljudi. „Bogojavljenska noć“ nema veze sa Bogojavljenjem, ali je naručena za Bogojavljensku noć“.

U predstavi za scenski pokret zadužen je Ivica Klemenc, scenografiju Tamara Bušković, kostime je uradila Snežana Kovačević, muzika Draško Adžić, adaptaciju i dramturgiju „Kralja Lira“ potpisuje Slobodan Obradović, dok je režija poverena Ivanu Vukoviću“.

„On je moderan reditelj. Šta znači moderan? Meni je interesantno raditi sa Ivanom, nismo imali prilike do sada, za razliku od nekih mojih kolega koji imaju iskustvo iz predstave „Svrati reče čovek“. Kad sam sa Medenicom pričao šta se novo radi u pozorištu, on je rekao da mu je uvek čudno kad „Kralja Lira“ režira mlad čovek, a „Hamleta“ stariji. Ivanov pristup je interesantan, jer kritikujući vlast dolazimo do toga da ona nije samoizdrživa, već mora neko da je održava. Tada dolazi do porodičnih ubistava, do krvoprolića uopšte“.

Kralj Lir 4Kralja Lira tumači Slobodan Ljubičić, Kordelija, istovremeno i lik budale je Andrija Simović, Gonerila – Biljana Zdravković, Regana – Tijana Karajičić, grof od Glostera je Igor Borojević, Edgar – Hadži Nemanja Jovanović, grofa od Kenta glumi Aleksandar Vučković, vojvoda od Konvela je Goran Šmakić, vojvoda od Olbenija – Branislav Ljubičić, Osvald je Nikola Penezić, vitez – Mileta Petrović, dok naš sagovornik Vahidin Prelić tumači ulogu Edmunda.

„Šekspir koliko je dobar, on je jako težak. Nije određen, zato se igra više puta, u različitim interpretacijama. Meni jako interesantno, a samim tim i teško napraviti liniju onoga što hoće Ivan i onoga kako sam ja doživeo Edmunda. Na sreću imao sam mogućnost kreativnosti. Meni je zanimljiv taj tradicionalni pristup, slušao sam, gledao i verzije na engleskom, gde se nije promenio taj specifičan govor“.

Premijera predstave je u utorak, 24. januara, prva repriza 25., a već 26. janura druga. Sve predstave počinju u 20 časova.

 

Ostavite odgovor