Pocetna Magazin Dobro oko za dobru fotografiju

Dobro oko za dobru fotografiju

1142
0
Podelite

Dvadeset jednogodišnja Užičanka Bojana Andrić studije fotografije odabrala je iz velike ljubavi prema ovoj umetnosti koje kako kaže, nema bez ozbiljnog obrazovanja i predanog rada u struci. Pitamo kakva su sećanja na početke i prvu užičku fotografiju koju je napravila?

bojana andric– Fotografijom sam ozbiljno počela da se bavim u prvoj godini Gimnazije. Moj otac se takođe bavi fotografijom, drži radnju i studio „Foto Zvezda“, ali naprotiv nikada nije insistirao da se i ja bavim fotografijom koju sam sama zavolela i uvek mu rado pomažem u radnji kada mi vreme dozvoli i kada sam sa porodicom u Užicu. Nekako sve je  počelo spontano u tinejdžerkskim danima. Jednostavno uzela sam u očevoj radnji jedan fotoaparat u ruke bez pomisli da ću se u budućnosti istinski baviti fotografijom, već više kao hobi. Lepo je sećati se i nikada ne treba zaboraviti svoje prve fotografije. Prvu fotku sam napravila u selu sa nekim jabukama, a kasnije na plaži fotografisala sam jednu devojku i svima kojima sam pokazala rad dobro su reagovali, a neki i oduševljeno, i tako je sve počelo… – priča Bojana prilikom susreta koji se dogodio tokom proteklih praznika u vreme njenog boravka u svom rodnom gradu. U razgovoru primećujemo da su digitalni foto-aparati i mobilni telefoni poslednje generacije olakšali pravljenje fotografija što ne znači da se preko noći može postati majstor fotografije.

f4– U pravu ste. Aparati i mobilni značajno su olakšali pravljenje fotografija i mnogi zbog toga pomisle da je lako napraviti dobru fotografiju i preko noći postati fotograf. Za dobru fotografiju potrebno je dosta uloženog  truda i pre svega, ljubavi, zatim kreativnosti i prakse. Za dobru fotografiju važno je da imaš „dobro oko“, a ne samo da škljocneš i gotovo! Nažalost, dosta ima mladih koji tako misle, kupe najskuplji aparat, ali nije suština u skupocenom fotoaparatu! U pitanju je zahtevan proces. Kroz fotografiju težim da izrazim detalj koji me fascinira – navodi studentkinja Bojana Andrić koja se trenutno najviše bavi modnom i „wedding“ fotografijom. Prošle godine izabrana je za „street style“ fotografa na „Fashion week-u“ u Novom Sadu i sarađuje sa magazinom „Lepota i zdravlje“ i do sada je nekoliko puta nagrađivana izborom za fotografiju meseca. Na pitanje koga bi od poznatih ličnosti želela da fotografiše naša sagovornica odgovara da ne pravi razliku, ali kada bi morala da bira svakako bi se odlučila za nekog od glumaca, jer se kao devojčica bavila glumom i posebno su joj dragi ovi umetnici. Pitamo za uzore, mišljenje o statusu fotografije u Srbiji, susretima koji  joj puno znače…

ff– Katelin Džejms, devojka iz Virdžinije je sada moj uzor. Primetila sam da imamo dosta sličnosti, jer radi sa puno ljubavi, truda i kreativnosti. Ima svoj sajt i blog na kome obšnjava na koji način i kako pravi svoje fotografije. Nadam se da ću je jednog dana upoznati. U Srbiji fotografija nije toliko poštovana i cenjena kao u inostrastvu. Nadam se da će se to promeniti, a trud i rad, ulaganje u opremu više vrednovati. Volela bih da jednog dana uradim jedan „wedding“ i „prewedding“ i modnu fotografiju onako kako ja to zamišljam. Prošle godine u septembru bila sam u Kelnu na sajmu fotografije Photokina. Upoznala sam Emi Vital i Martina Edstroma koji su fotografi Nacionalne geografije. Nema potrebe da vam objašnjavam koliko mi je ovaj razgovor značio i koliko mi je bilo prijatno da razgovaram sa njima – navodi Užičanka koja svoje korake u svetu fotografije doživljava kao nešto što pored talenta zahteva dosta truda i posvećenosti poslu.

Bojana Andjic 2

Ostavite odgovor