Pocetna Društvo Užice će biti zaduženo četrvtinu prihoda

Užice će biti zaduženo četrvtinu prihoda

718
0
Podelite

Gradska skupština Užica usvojila je danas odluku o kreditnom zaduženju Grada od 200 miliona dinara za finansiranje kapitalnih projekata čemu je prethodila ranije dobijena saglasnost  Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Skupstina Mirjaana Drndarevic„Ukupna zaduženost Grada uz novi kredit je 595 miliona dinara, što je četvrtina ukupnih tekućih prihoda“, rekla je  u obrazloženju odluke  Mirjana Drndarević, načelnica Odeljenja za budžet i finansije.   Zaključno sa 31. decembrom 2016. godine neotplaćeni deo po ranije ugovorenim kreditima za finansiranje kapitalnih investicija iznosio je  395 miliona dinara što je bilo 16 odsto  budžetskih prihoda koji su u prošloj godini iznosili 2,3 milijarde dinara.  Novi kredit planiran je za finansiranje rekonstrukcije i dogradnju Fabrike vode na Cerovića brdu u iznosu od 40 miliona dinara, rekonstrukciju sportske hale OŠ „Aleksa Dejović“ u iznosu od 12 miliona dinara, kapitalno održavanje lokalnih puteva i ulica u iznosu od 110 miliona dinara, izgradnju lokalnih puteva u mesnim zajednicama u iznosu od 20 miliona dinara, projekat izgradnje sportske hale u Krčagovu u iznosu od 10 miliona dinara, rekonstrukcije platoa ispred zgrade Skupštine grada u iznosu od 5 miliona dinara i završetak vrtića na Pori od 3 miliona dinara. U Skupstina Predrag Gavovicinformaciji koja je podeljena odbornicima o rasporedu trošenja kredita greškom je navedeno je da će se iz njega između ostalog u iznosu od 40 miliona dinara finasnirati „projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje optadnih voda „Petar Antonijević“ što je odbornik Demokratske stranke Predrag Gavović tražio da se ispravi što je prihvaćeno. Odbornik „Dveri Dragan Babić na sednici je tražio detaljno objašnjenje o zaduženju Grada, jer su kako je rekao odbornici dobili dva papirića na kojima ništa ne piše konkretno.

„Zadužiti se 200 miliona dinara bez ozbiljne pripreme. Mislim da je malo i 200 strana napisati i obrazložiti za šta će biti potrošeno 200 miliona dinara. Dvestotine miliona će građani vraćati i o njima se ne može napisati nekoliko rečenica“, smatra Babić. Na devnom redu desete sednice nalazi se i predlog rešenja o obrazovanju komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, odluka o maksimalnom brojz zaposlenih u Skupstina kreditjavnom sektoru za 2015. godinu s obzirom na dobijenu saglasnot „Bioktošu“  o zapošljavanju pet radnika čime se broj radnika na neodređeno u javnom sistemu Užica povećava za 1399 na 1404 zapsolena. Na dnevnom redu su i odluke o prodaji parcela u Krčagovu za gradnju nove crkve i objekta u Ulici Dimitrija Tucovića 102, zgrada u kojoj je ranije bilo sedište nekoliko političkih stranaka.  Upravljanje objektom brane na gradskoj plaži posle ukidanja Direkcije za izgradnju biće odgovornost „Velikog parka“ i ova odluka se takođe nalazi pred odbornicima.

Zaključno sa 31. decembrom 2016. godine neotplaćeni deo po ranije ugovorenim kreditima za finansiranje kapitalnih investicija iznosio je  395 miliona dinara što je bilo 16 odsto  budžetskih prihoda koji su u prošloj godini iznosili 2,3 milijarde dinara.

 

 

Ostavite odgovor