Pocetna Društvo Da i Ružu vatra ogreje

Da i Ružu vatra ogreje

4660
5
Podelite

Ispod Brezovog grada, u zaseoku Čukavci u Karanu, šezdesetosmogodišnja Ružica Mirković živi život nedostojan čoveka. U kući koja samo što se nije srušila, sa zemljanim podom, šćućurena između četiri drvena zida, sa dve majušne prostorije, Ruža prkosi zimi, snegu, hladnoći i nemaštini. A da zlo bude veće, vode ima ali je najčešće nema, pa do nje mora dugo pešačiti. Struje nema da joj makar mračne noći ne budu toliko crne.

Ruza 11Ruža nam priča da je na porodičnom imanju njenog supruga postojala stara kuća koja se srušila. Uselisli su se u pomoćni objekat, jer nisu imali mogućnosti da zidaju drugu kuću. U međuvremenu je suprug preminuo, a ona sama sa sinom ostala da se bori sa nedaćama.

Ruza 5„Kad nemaš uslove, nemaš ni konja, ni vola, niti sa čim da uzoreš ni da poseješ…. Živim od muževljeve poljoprivredne penzije koja iznosi sedam hiljada i 300 dinara. Sin nema ni on od čega da mi pomaže. I on je otišao u tuđu kuću, jer ovde nije imao gde ni da spava. Ne radi nigde i on se snalazi. Nemate pojma koliko mi znači ovaj novi šporet. Ej, ja nisam mogla ni hleb da ispečem na ono starom. Pregorelo sve na njemu pa sam  morala da okrećem na sto strana kako bih ga ispekla“, priča Ruža i zahvaljuje se gradu Užicu i svima koji su pomogli da njen život sada bude malo topliji.

Ruza 14Nudili su Ruži da prezimi u Domu za stare na Zabučju. Ali ona to ne želi:

„Ne mogu da idem odavde i gotovo. Ovde sam navikla i snagu ostavila. Ako ti meni veruješ, kažu da ko god tamo ode, on umre. Pa ako ću da umrem, neka umrem u svojoj kući“!

Ružinu nemaštinu prijavila je Crvenom krstu Užice njena snaja:

Ruza 9„Došli smo i kad smo videli kakva je situacija angažovali smo Centar za socijalni rad. Zajedno sa njima i sa predstavnikom Mesne zajednice Karan izašli smo na teren i videli sve ovo što ste i vi danas imali priliku da se uverite. Ponuđen joj je smeštaj u Domu na Zabučju, ali je ona to odbila. Njen jedini zahtev je bio da ako može dobije nov šporet i drva. Gradska uprava je brzo reagovala, šporet i dva su najbavljeni, a mi smo danas došli da joj instaliramo šporet i izvučemo drva i koliko toliko joj noramlizujemo život. Ako se za ovako nešto uopte može reći da je normalan život! Ukolko i na proleće ne bude htela da ide odavde, mislim da će Grad Užice uspeti da joj nabavi jedan kontejner za smeštaj i da koliko toliko pomognemo Ruži da živi normalno“, rekao je za Infoeru Dragomir Ćitić, sekretar Crvenog krsta Užice.


5 Komentari

  1. Sto se nisi zalio kad su iz budzeta grada obnavlhali fasade punisama iz bloka c i belog dvora….gospoda otkupila stanove za sitnu lovu a drugi da im stavlja fasade….zinulo ti D……u na sirotu zenu za jedan sporet i naramak drva…pi

Ostavite odgovor