Pocetna Društvo Preporuke za hladne dane

Preporuke za hladne dane

683
0
Podelite

Ledeni dani praćeni snežnim padavinama koje od 6. do 11. januara predviđa republički Hidrometeorološki zavod  mogu doneti probleme građanima i zato je nužno pridržavati se preporuka koje važe za period  kada se očekuje temeperatura i do  minus dvadeset stepeni, rečeno je danas na pres konferenciji u Gradskoj kući u Užicu.

Član Gradskog veća za javna preduzeća Dragoljub Kostić rekao je da će javno – komunalne službe u Užicu dežurati dvadesetčetiri sata dnevno i da građani eventualne probleme mogu prijaviti na telefone:

JKP „Vodovod“ 064-827-36-65 i 0800-31-31-00

JKP „Niskogradnja“  531-976

JKP „Bioktoš“  064-85-80-582

JKP „Gradska toplana“  065-546-5-444

JP „Stan“  064-826-72-30

kostic-sibalic-kznKostić je rekao da je održan sastanak sa „Niskogradnjom“, putarima i službama zaduženim za saobraćaj. Ulice se posipaju kombinacijom soli i rizle, a u proteklom danu bilo je problema za prolazak kamiona sa raonikom za čišćenje snega zbog parkiranih automobila recimo u Ulici Nikole Pašića, ali su u saradnji  sa komunalnom policijom rešavani ovi problemi. Problema je bilo u Zlatiborskoj ulici i Zbojštici, ali su ulice očišćene. Kostić je posebno apostrofirao probleme koji zbog niskih temperatura mogu nastati na vodovodnoj mreži.

Direktor „Gradske toplane Užice“ Zoran Šibalić rekao je da su obezbeđene dovoljne količine mazuta u svim užičkim kotlarnicama u slučaju da niske temperature poremete dotok gasa koji je osnovni energent za snabdevanje toplotom 70 odsto korisnika.  Gradska toplana će Užičane tokom ledenog talasa grejati do 24 sata, a u slučaju da se temperatura tokom noći spusti ispod dvadeset stepeni moguće je grejanje i tokom cele noći.

ulica-sneg-3Jednu od mogućih šteta može napraviti pucanje vodomera i vodovodnih cevi. Prevencija  glasi – stiroporom, najlonom, starom odećom utopliti  šahtove. Zagrevati prostorije koje se inače ne greju kako bi se izbeglo pucanje vodovodnih cevi. Obezbediti sveće zbog korišćenja u slučaju mogućeg preopterećenja elektro sistema. Građanima je shodno preporukama savetovana i provera dihtovanja vrata i prozora kako toplota ne bi nekontrolisano odlazila iz kuća i stanova. Grejalice su i ovom prilikom označene kao kritična tačka i nikako ih ne treba ostavljati uključene bez adekvatnog nadzora.

Ostavite odgovor