Pocetna GKC “Hilandar – neočekivano putovanje” u GKC-u

“Hilandar – neočekivano putovanje” u GKC-u

539
0
Podelite

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću, u užičkom Gradskom kulturnom centru biće otvorena izložba fotografija “Hilandar – neočekivano putovanje”, autora Sretena Vukovića.

“Manastir Hilandar je kroz čitavu našu istoriju građen, a pečat su ostavili skoro svi vladari, ali i narodi. To govori o njegovom značaju za našu istoriju, a ako budemo poštovali istoriju i mi ćemo trajati, a o svemu tome svedoči Hilandar”, podsetio je Ljuban Petrović, sveštenik užiče Crkve Svetog Đorđa.

hilandar-sreten-vukovic-1

Izložba pruža mogućnost duhovnog uzdizanja na dvostrukom nivou, kaže Jelena Vasović, direktorka GKC-a.

“U umetničkom smislu, Vuković je majstor svog zanata, što dokazuje trajanje izložbe ali i broj prostora gde su fotografije izlagane. Sa druge strane Hilandar je nama Srbima bio i ostalo najdragocenija svetinja naše verske opredeljenosti, simbol našeg trajanja i snaga naše vere”, rekla je direktorka GKC.a

hilandar-sreten-vukovic-kzn

Fotografije koje će biti izložene nastale su 2012.godine, na jednom sasvim slučajnom, neočekivanom putovanju na Hilandar.

“Bio decembar, imali smo malo vremena, ali sam uspeo da napravim neke fotografije. One su bile bledunjave, isprane… I jedina korekcija koja je urađena su boje, odnosno poigravanje sa bojama. Prva aluzija bila je na film “Hobiti”, jer atmosfera koju sam dobio podseća na filmove epske fantastike”, kaže Sreten Vuković.

Otvaranje izložbe je u četvrtak,  5. januara u 19 časova.

Ostavite odgovor