Pocetna Ekonomija Na putu sigurne stabilizacije

Na putu sigurne stabilizacije

585
0
Podelite

Fizički obim proizvodnje u Valjaonici bakra Sevojno, ove godine biće oko 21.000 tona, operativni profit oko pet, a neto dobit oko 2,5 miliona evra. Profitabilni proizvodi čine 81 odsto ukupne proizvodnje, dok građevinski asortiman svega 19 procenata. Do pre desetak godina ovaj odnos je bio obrnut.

valjaonica-bakraKao i nekoliko prethodnih i protekla godina u Valjaonici bakra Sevojno, čiji je većinski vlasnik East Point Holdings Ltd., bila je u znaku nastavka stabilizacije poslovanja i u finansijskom i u proizvodnom smislu, izjavio je direktor Milija Božović. Tako će Valjaonica bakra ovu godinu završiti sa oko 21.000 tona fizičkog obima proizvodnje, sa oko pet miliona evra operativnog profita, a neto dobit će biti oko 2,5 miliona evra.

“Uspeli smo da strategiju proizvodnje profitabilnih proizvoda, pre svega, industrijskih gde je i najveća dodata vrednost, realizujemo u planiranim količinama i ona se kretala oko 81 odsto od ukupne proizvodnje, dok je građevinski asortiman bio zastupljen sa 19 procenata. Pre desetak godina ovaj odnos bio je obrnut, odnosno, bio je u u korist građevinskog asortimana, a fizički obim proizvodnje na godišnjem nivou kretao se i do 36.000 tona. valjaonica-milija-bozovicMeđutim ovakva proizvodnja je donosila i gubitak od oko četiri miliona evra , što je ogromna razlika. Dodata vrednost na današnjem većinskom asortimanu proizvoda kreće se od 20 do 25 procenata u ukupnoj ceni. Protekle godine, učešće mesinga u proizvodnji, takođe je, povećan na 65 procenata što je dalo dodatno pozitivan rezultat”, kaže Božović.

U protekloj godini, Valjaonica bakra je završila investiciju vezanu za proizvodnju čančića koji je polazna osnova za nove linije proizvodnje u “Prvom partizanu” , a za njega je zainteresovana i kompanija vojne industrije “Igman” u Konjicu, ali se očekuje i saradnja sa novom fabrikom vojne industrije u Uzićima koja je u izgradnji.

“Najverovatnije je da ćemo naredne godine ovaj kapacitet morati da povećamo sa još jednom presom da bismo zadovoljili tražnju na domaćem, ali i na tržištima bivših jugoslovenskih republika, kao i jednog velikog kupca iz Češke”, kaže Milija Božović.

valjaonica-bakra-3Po rečima Božovića, dodatna stabilizacija u ovoj godini u Valjaonici bakra Sevojno, bila je u smislu reprogramiranja starih dugova. Učinjen je ogroman iskorak tako što je sa tri miliona evra iz sopstvenih sredstava otkupljen kredit od 11,5 miliona evra od IBRD-a koji je imao zalogu na opremu i akcije.

“Na ovaj način smo došli u posed najvrednijeg instrumenta obezbeđenja kada su krediti u pitanju. Osim toga reprogramirali smo sve stare kredite na osam godina sa dva posto kamate. Ove godine smo izmirili sve kamate koje smo imali prema bankama, a naredne godine počinju i otplate. Sa ovim reprogramom sa kamatom od dva posto, uspeli smo da smanjimo ukupne obaveze po osnovu kamata sa oko 2,3 miliona na 1.050.000 evra. Razlika će ići na otpalte, a budžet koji smo usvojili pre nekoliko dana na sednici Nadzornog odbora za narednu godinu, govori da bi operativni profit u 2017., trebalo da bude između šest i sedam miliona evra, a neto dobit oko tri miliona evra uz servisiranje svih obaveza,”, istakao je Božović.

Nastavk intervjua u štampanom broju nedeljnika „Vesti“ od 30. decembra.

Ostavite odgovor