Pocetna Čajetina Obrazovanje bez granica

Obrazovanje bez granica

597
0
Podelite

Proteklog vikenda, u Čajetini  je  organizovan seminar za 40 mladih volontera, kao deo projekta iz programa prekogranične saradnje Srbije i Crne gore, Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju,  koji finansira  Evropska unija. Učesnici seminara su bili volonteri iz Užica i Čajetine, koji će u narednih 12 meseci učestvovati u radionicama sa učenicima specijalne škole „Miodrag V. Matić“ u Užicu i sa korisnicima Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ u Čajetini.

volonteri1Obuku je realizovao Užički centar za prava deteta, a u planu je formiranje volonterskih servisa u Užicu i Čajetini, u okviru kojih će volonteri produbljivati stečena znanja. Osim toga, za sve volontere, biće organizovana obuka o korišćenju asistivnih tehnologija. U Čajetini i Užicu biće opremljeni i Centri za asistivnu tehnologiju, u kojima će edukovani nastavnici i stručni radnici pomagati korisnicima da korišćenjem specijalnih aparata, instrumenata i uređaja lakše savladavaju obrazovno-nastavne  programe. Učećšem volontera u radu sa korisnicima razvija se inkluzija i podstiče se vršnjačka edukacija, što je deo ciljeva projekta koji se realizuje pod sloganom: Obrazovanje bez granica.

U Srbiji, projekat realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V. Matić“ iz Užica.  U Crnoj Gori, realizator projekta je  „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Ostavite odgovor