Pocetna Društvo SuanPan – mentalna aritmetika

SuanPan – mentalna aritmetika

634
0
Podelite

Sandra Nikolić je po struci profesor razredne nastave (učitelj), diplomirani vaspitač, Montesori vaspitač i SuanPan predavač. Kako je pedagogija i psihologija njena struka, kaže da je odmah nakon prve prezentacije, shvatila važnost ovog obrazovno – razvojnog programa za decu.

Šta je SuanPan?

SuanPan mentalna aritmetika je međunarodni licencirani obrazovno razvojni program koji se konkretno bavi ranom stimulacijom mozga. Program počinje od pete i završava se sa četrnaestom godinom, jer je to period kada se kod dece razvijaju moždane sinapse od čijeg broja zavise kasniji potencijali dece. Znamo da je mozak sastavljen od leve i desne hemisfere, a deca ih, pomoću SuanPan-a, razvijaju istovremeno. U okviru osnovnog programa SuanPan mentalne aritmetike deca uče operacije sabiranja I oduzimanja koristeći abakus, drevnu kinesku računaljku. Ono što je bitno reći je da je samo učenja ovih osnovnih matematičkih operacja na abakusu sporedna stvar. Abakus je u stvari sredstvo pomoću koga mi kod dece razvijamo sve dečje potencijale. To je jako teško uraditi u bilo kom drugom vidu obrazovanja. Naš program, čiji je vlasnik centar Pro-Mens iz Niša, prilagođen je ovom području i školstvu. Rezultati su očigledni. Primera radi, nekome je jača strana crtanje, a nekome matematika. Uz SuanPan, dete kome nije išla matematika, počne da se interesuje za nju i da je lakše savladava. Iskustvo koje sam stekla dok sam izvela generaciju od pedesetoro dece, pokazalo mi je da je dete, koje je loše crtalo, počelo veoma lepo da crta. Dete koje nije moglo da se skoncentriše na matematiku, počelo je da je razume mnogo bolje. Do toga je doveo kontinuiran rad od osam meseci, jednom sedmično – dva sata i petnaest minuta, kao i dopunski i dodatni časovi, kod dece kojoj je to potrebno. Nevezano za inteligenciju, krajnji cilj kod svakog deteta bude ostvaren, a to je pre svega zdravo samopuzdanje.

Sandra Nikolić  i Dušica Milosavljević, izvršni direktor ProMens centra
Sandra Nikolić i Dušica Milosavljević, izvršni direktor ProMens centra

Kako u praksi izgleda jedan SuanPan čas?

Prvo pregledamo domaći rad koji smo zadali na prethodnom času i upisujemo prosečan broj grešaka. Na taj način, kao i kroz mesečni izveštaj o detetu, roditelji iz meseca u mesec mogu da prate napredovanje svoje dece i njihova postignuća. Nakon toga, prelazimo na novu nastavnu jedinicu. Za osam meseci, radimo 36 brojevnih kombinacija, koje deca uče na abakusu. Jedan veliki pokazni abakus je u učionici, a male abakuse deca nose kući I na njima rade. Posle nove nastavne jedinice, pravimo malu pauzu. Tada pričamo sa decom, družimo se, imamo jastuke i posebno opremljen enterijer za časove. U drugom delu časa, koristimo računaljku i fleš kartice. Fleš kartice su grafički prikaz abakusa i predstavljaju prelaznu fazu između rada na računaljci i mentalnog rada. Mentalno računanje, ili misaono računanje je sposobnost dece uzrasta od 5 do 14 godina da primenjuju naučane kombinacije bez korišćenja abakusa! Zvuči neverovatno ali sva deca koja poštuju pravila programa to sa lakoćom uspevaju. Poslednjih dvadeset minuta časa se uvek radi drama na času, što znači da za 111 časova imamo 111 drama. Bavimo se raznim igricama, koje razvijaju mozak. Ne koristimo računare, već deca kroz igru podstiču razvoj mozga i uče da razmišljaju. Nemamo ništa sa novim tehnologijama, a čak je i abakus koji koristimo u radu drvena sprava. Vraćamo se u prošlo vreme sa računaljkama, ali dok razvijamo mozak  na ovaj način idemo ispred računara.

Kako su časovi usklađeni sa uzrastom dece?

suanpan_pozega-02

Svi uzrasti rade isti program ali je metodologija različita, odnosno stručno prilagođena svakoj grupi. Imamo kinder, primarnu i sekundarnu grupu. Kinder grupa je od pet do sedam godina, i to su deca koja još uvek nisu krenula u školu i s njima se u prvih par nedelje radi po Montesori program. Od sedam do deset godina je primarna grupa, a od deset do četrnaest sekundarna. Postoji osnovni nivo, koji traje osam meseci i podrazumeva sabiranje i oduzimanje na abakusu, dok se u okviru naprednog nivoa radi množenje i deljenje. Za kinder grupu postoji i međuprogram, koji traje samo dva meseca u okviru kojih deca uče brojeve veće od 100 i početak tablice množenja i deljenja.

Kakve su reakcije dece i roditelja po završetku programa?

Roditelji su prezadovoljni rezultatima, koji se pojavljuju već nakon tri meseca. Nastavnici ističu da su se deca promenila na bolje. Jedna majka mi je čak rekla da je najočiglednije da je dete išlo na SuanPan po tome što je samostalno počelo da rasprema svoju sobu. Dakle, deca se u svemu pokrenu, disciplinuju se, zajedno sa roditeljima. Oni osam meseci redovno idu na časove i svakodnevno rade domaći – deset minuta dnevno, što je sasvim dovoljno za uspešno sprovođenje programa. Naviknu se da imaju obavezu radeći domaći a zauzvrat dobiju sjajne rezultate.

Koliko košta osmomesečni kurs?

suanpan_pozega-11

Cena kursa u Užicu je 480 evra, a plaća se u osam rata. One mogu biti 60 evra mesečno ili ih roditelji sami formiraju. Sami biraju i datum uplaćivanja. Želim da naglasim i da je to jedna od najnižih cena za ovaj program, jer se ona inače kreće i do 600 evra. Program i cena podrazumevaju 111 časova koji se sprovode u roku od 36 nedelja, dopunski i dodatni časovi, udžbenici, torba, završno testiranje i sertifikati. Razumemo da su roditelji navikli da za neke aktivnosti na koje deca idu plaćaju po par hiljada dinara, ali ne treba izgubiti iz vida da je ovde reč o obrazovno – razvojnom programu. Deca progam trajno usvajaju, kao vožnju bicikla ili plivanje. Nema potrebe za ponavljanjem. Više o nama svi mogu pronaći na sajtu maštaonica.rs, a deca mogu doći i na probne časove. Novi upisni rok počinje u januaru, posle zimskog raspusta. U slučaju da neko odluku o upisu donese kasnije, treba znati da je gradivo moguće nadoknaditi ukoliko se kasni najviše tri sedmice, tako da je početak marta krajnji upisni rok.

Ostavite odgovor