Pocetna Čajetina „Zelena energija“ za Zlatibor

„Zelena energija“ za Zlatibor

997
0
Podelite

Prva od tri planirane, mini hidroelektrana Beli kamen počela je sa radom krajem leta ove godine. Izgrađena je na ušću reke Ribnica u Crni Rzav, na teritoriji mesne zajenice Semegnjevo. Proizvodi 1,68 MW električne energije i već se našla u sistemu EPS-a. Za narednu godinu planirana je izgradnja još dve mini hidroelektrane – Komalj i Peta, a kada sve tri budu puštene u rad, proizvodnja će biti 3,2 MW. Ovim je Zlatibor dobio „zelenu energiju“, kao jedna od retkih opština u Srbiji.

mhe-radomir-milekic„Sada je glavni cilj što veća proizvodnja, da se iskoristi sav raspoloživi hidropotencijal. Postoji i biološki minimum koji je obavezan da se ostavi u reci, zbog biljnog i životinjskog sveta. Sve tri elektrane su projektovane uz uvažavanje svih zakona i propisa koje su propisale nadležne institucije za zaštitu životne sredine“, kaže Radomir Milekić, direktor preduzeća „Zlatiborske elektrane“.

Mini hidroelektrane rade najstabilnije, najmanje urušavaju elektroenergetski sistem, rade u vrlo stabilnom režimu i pozitivno utuču na rad elektroenergetskog sistema. Sa druge strane, to su veoma skupi i teško izgradivi objekti. Do kraja ove godine biće završena sva potrebna dokumentacija kako bi MHE Beli kamen dobila status povlašćenog proizvođača električne energije.

Ostavite odgovor