Pocetna Društvo Promocija procesa životne sredine i zdravlja

Promocija procesa životne sredine i zdravlja

475
1
Podelite

Promocija procesa životne sredine i zdravlja Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u skladu sa svojim strateškim opredeljenjima i vrednostima Evropske Unije, a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom “Zlatibor” organizovali su promociju procesa životne sredine i zdravlja u skladu sa Parmskom deklaracijom. Ova aktivnost je priprema za Ministarsku konferenciju koja će biti održana u junu naredne godine. Ove promocije su do sada organizovane u Kragujevcu, Paraćinu, Zaječaru, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu.

parma-2Srbija je jedna od 56 zemalja članica Evro regiona Svetske zdravstvene organizacije koja je u Prmi 2010. godine potpisala Deklaraciju 5 na Ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju i na taj način je preuzela obavezu transponovanja ovog međunarodnog dokumenta u nacionalno zakonodavstvo, samim tim, uključivanja nacionalnih i lokalnih institucija i organa vlasti u proces sprovođenja ciljeva koji se tiču životne sredine i zdravlja.

“Ovih pet prioritetnih ciljeva Deklaracije odnose se na vodu, vazduh, na okruženje oslobođeno od duvanskog dima, otrovnih hemikalija, azbesta, na adekvatno upravljanje otpadom, klimatske promene. Pošto su ovde široko obuhvaćene sve oblasti zaštite životne sredine, a mi se spremamo da otvorimo pregovaračko poglavlje 27 koje podrazumeva sva ova pitanja, mogu da kažem da smo kao zemlja u razvoju, u odnosu na ostale zemlje regiona, ipak napravili izvestan napredak koji je pozitivno ocenjen, izjavila je Biljana Filipović, nacionalni koordinator za oblast životne sredine pri SZO.

parma-biljanaPo njenim rečima, oblasti upravljanja vodom i otpadom su najskuplje i ispunjavanje ciljeva koji su definisani pregovaračkim poglavljem, zahteva ulaganja preko deset milijardi evra. Srbija je obavezna da se u ovim oblastima uskladi sa evropskim zakonodavstvom do 2030. godine.

Biljana Filipović je napomenula da su dosadašnji rezultati pokazali da je najlošija situacija na seoskim vodovodima.

“Zbog toga pozivamo sve lokalne samouprave, nevladin sektor i sve koji su zainteresovani, da nam se obrate projektima iz ovih oblasti, a mi ćemo da pokušamo da bar u nekom delu njihove realizacije damo svoj doprinos, kaže Filipović.

“Potrudićemo se da za škole u Zlatiborskom okrugu uradimo procenu stanja vezanog za vodu i sanitaciju, a ta procena će nam poslužiti za izradu investicione procene kako to stanje unaprediti”, rekla je Biljana Filipović.

parma-dimitrijeZa Dimitrija Paunovića, predsednika Zlatiborskog upravnog okruga, u ovom okrugu postoje svetli primeri ustanova i institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao što je Regionalna deponija „Duboko“, ali su brojna i nerešena pitanja, u pojedinim lokalnim samoupravama kao što je zagađenje vazduha, pijaće vode, prečišćavanje otpadnih voda.

“Većina projekata u obasti zaštite životne sredine zahteva velika finansijska sredstva, koja same lokalne samouprave ne mogu obezbediti, ali, će svakako, najveći deo morati, kaže Paunović i smatra da u rešavanju ovih problema i građani moraju dati svoj lični doprinos.

parma-lukicSlavko Lukić, direktor RRA “Zlatibor”, rekao je da u Srbiji ne postoje sistemski mehanizmi za uspešno sprovođenje aktivnosti u zaštiti životne sredine.

“U ovoj oblasti u narednom periodu, veliki teret i obaveza će biti na lokalnim samoupravama, međutim, ne možemo sve svesti samo na lokalnu vlast. Ona će obezbediti uslove, ali od nje ne možemo očekivati da sama reši sve probleme. Postoji i veliki broj drugih institucija, pa je Razvojna agencija kroz regionalne odbore uključila udruženja građana i privatni sektor na ovom poslu, jer to je ono što mu obezbeđuje održivost”, rekao je Lukić.

Tokom promocije, prezentovan je pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće i adekvatnim sanitarnim uslovima za svako dete, Protokol o vodi i zdravlju kao instrumentu implementacije, kao i uloga Ministarstva prosvete u procesu. Predstavljeno je i definisanje programskih ciljeva Svetske zdravstvene organizacije u pripremi za Šestu Ministarsku konferenciju o životnoj sredini i zdravlju i uključivanje sektora zdravstva, finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u sektoru otpad i vode, uticaju efekata Parmske deklaracije na sektor životne sredine – klimatske promene, a predstavljeni su i osnovni prioriteti i potrebe u oblasti životne sredine i zdravlja u Zlatiborskom okrugu.

Projekat „Zdravom životnom sredinom u Evropsku uniju“ podržan je od Ministarstva kulture i medija

1 komentar

  1. u Užicu i loš vazduh i loša voda i azbest,sve najgore,samo prazne priče,a niko ništa i ne pokušava da uradi ,a postoje silna saznanja samo nema sposobnih ljudi

Ostavite odgovor