Pocetna Ostali sportovi Šampion, a naš

Šampion, a naš

350
0
Podelite

Za Luku Kotorčevića, šampiona Srbije u automobilizmu tri kategorije: u reliju – mali N nacionalna klasa, kao i u brdskim trkama unutar juniorske i seniorske klase, priređen je prijem kod gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića. Dvadesetogodišnji Luka je student druge godine Matematičke gimnazije, na smeru informatika i programiranje. Fakultet planira da završi, jer ga programiranje privlači, ali kaže da je istinski srećan kada učestvuje u trkama.

luka-prijemKartingom sam počeo da se bavim već sa trinaest godina, a na auto trke sam prešao tri godine kasnije, jer mi s obzirom na uspeh u kartingu, za to nije bila potrebna vozačka dozvola. Ove godine, ostvario sam najveći uspeh, osvojivši tri šampionske titule. Želim da se zahvalim i Gradu na podršci tokom ove godine, jer bez mog glavnog sponzora, ali i Grada Užica, ne bi bilo moguće voziti u sve tri disciplini, a kamoli postići ovakav uspeh. Uzeti tri titule u okviru jedne sezone je prava retkost. Lično sam imao nameru da uzmem i četvrtu, tako što bih pobedio u kružnim trkama. Ipak, ove godine zbog incidenta u poslednjoj trci nisam uspeo u tome. Naredne godine ću se potrditi da bude još bolje. Pobedio sam ove godine na Srbija reliju u Užicu, koji je tradicionalno jedno od najvećih takmičenja na Balkanu. Sada imam nameru i da se oprobam u jačoj klasi. Ako pronažem sponzora i uz njegovu pomoć obezbedim i neki jači auto, voleo bih da se takmičim u generalnoj, najjačoj klasi. Ako sve bude u redu, nadam se da bih u naredne tri do četiri godine uspeo da uđem u juniorsku klasu u Evropskom šampionatu. Ogromna mi je čast što sada stojim ovde, gde sam nekada gledao svoje idole, kao što su Mikica i Milun Vesnić, koje sam kao dečak gledao iz publike, diveći se bravuroznim vožnjama. Sada sam tu, kao jedan od njh.

Ovo je tek početak Lukinih ambicija, ali za njihovo ostvarenje, osim njegovog talenta, potrebno je i mnogo novca.

Ovo je izuzetno skup sport i u klasi Jugo, koju vozim, a da i ne govorim o jačim klasama. Sama sezona i likiccela logistika, bez kvarova i kupovine automobila košta oko 10. 000 evra. Dakle, da bih prešao u jaču klasu, treba mi još više novca, pa se iskreno nadam da ću posle ovih titula moći da pronađem sponzore, kako bih nastavio dalje.

Za Kotorčevića kolege često kažu da je fer plej igrač.

To se odnosi na incident na Beranovcu, u poslednjoj trci, kada je okrivljen jedan takmičar, koji nije bio ni blizu incidenta, kada se dogodio. On je pobedio u trci, ali mu je zbog procene sudija oduzeto. Srećom, imao sam kameru u svom automobilu, pa sam snimkom mogao da dokažem da to nije istina. Nakon toga, bio je veoma zahvalan, što je u redu, ali meni lično nije u redu što se taj događaj posebno ističe, jer bi takvo ponašanje trebalo da bude nešto sasvim normalno i uobičajeno.

Titule prijaju, ali na putu do njih, osim finansijske borbe je i pitanje bezbednosti u ekstremnom sportu.

Malo razmišljam o tome, jer su automobili veoma osigurani i generalno ovaj sport je danas na mnogo luka2višem nivou, nego što je bio. Reč je o ekstremnom sportu, pa uvek postoji šansa da se nešto dogodi, ali su minimalne. Na žalost, vozači kod nas ne razmišljaju o tome, jer su mnogo veći problem finansije. Devedeset posto vozača više brine da se ne slupa, jer je jako skupo popraviti automobil, a ne šta njemu može da se desi.

U planiranju finansija svoj doprinos daće i Grad Užice, rekao je gradonačelnik, Tihomir Petković.

Za ponos je to što Užičani imaju novog sportistu šampiona. Na nama je da se potrudimo i da mu koliko možemo pomognemo u materijalnom smislu, kako bi nam i narednih godina donosio što više titula. Pokušaćemo da mu omogućimo i da neko od užičkih privrednika bude jedan od značajnih sponzora. On je to apsolutno zaslužio.

Osim finansijske podrške, Luki je izuzetno važna i podrška porodice – oca Saše, koji je tu za svaku trku, dva brata i majke Jasne, koja kaže da Luku podržava u potpunosti.

Mama kao mama… pre svega brine za bezbednost. Ipak, u Luku imam neizmerno poverenje, on je ozbiljan i odgovoran i imam razloga da verujem u njegove procene. Mnogo razmišljam o bezbednosti, ali i o tome kako će izvoziti trku i da li će biti zadovoljan. Svesna sam da on ne razmišlja na taj način o bezbednosti i da od mene i cele porodice očekuje da o njemu pre svega razmišljamo kao o vozaču koji će trku završiti uspešno i uzeti podijum. Možda je tako delom i zato što, na svu sreću, do sada nije bilo nekih velikih incidenata. Verujem u njega i verujem da će sve biti dobro.

Lukina majka kaže i da  kada titula stigne u kuću, nema ponosnije mame na svetu, kao i da su na svog šampiona posebno ponosna i njegova dva brata – Ognjen i Stefan.

 

Ostavite odgovor