Pocetna Bajina Bašta Pogled sa vidikovaca

Pogled sa vidikovaca

1552
0
Podelite

U okviru projekta “Izgradnja i opremanje vidikovaca u turističkoj regiji Zapadna Srbija”, završena je većina od tih vidikovaca. Projekat većim delom finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a vrednost je 6 miliona 781 hiljadu dinara. Na nekoliko lokacija vidikovci su završeni i na njima su postavljeni panoramski teleskopi.

vidikovac-zabucje-1“Na Zabučju je postavljen panoramski teleskop, na lokaciji koja pruža impozantan pogled na Užice. Pozivam sve sugrađane, kojima je takođe namenjen ovaj vidikovac, da posete ovaj lokalitet i uživaju u predivnom pogledu. Navešću samo da se panoramskim teleskopom toliko dobro vidi grad sa ove lokacije, da se mogu prepoznati ljudi na trgu”, kaže Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije Regije Zapadna Srbija.

Panoramski teleskopi postavljeni su i na vidikovcu Gradina, na Zlatiboru. Sa te lokacije se vidi pola Srbije i deo Crne Gore.

vidikovac-zabucje-2“Jedan od vidikovaca izgarađen je i u meandrima Uvaca, odakle se pruža predivan pogled na kanjon. Takođe, jedan od vidikovaca završava se i na Banjskoj steni, na Tari, odakle se pogled pruža na reku Drinu”, kaže Rađen.

Kako se vidikovci nalaze na specifičnim lokacijama, razmišljalo se i o njihovoj zaštiti, pre svega zaštiti teleskopa, koji su postavljeni.

“Na vidikovcu na Zabučju, postavljen je video nadzor, koji je u funkciji 24 časa dnevno. To je vid zaštite koji smo mi mogli da uradimo, kako bi smo sačuvali tu imovinu, koja je izuzetno vredna. Apelujem na sve sugrađane da se potrudimo da sve to sačuvamo, kako bi je svi zajedno koristili”, poručio je Miroslav Rađen.

Projektom je predivđena izgradnja 10 vidikovaca. Ideja je da se i sledeće godine nastavi sa ovim projektom, jer u našoj regiji postoji veliki broj atraktivnih lokacija, na kojima bi oni mogli biti izgrađeni.

Ostavite odgovor