Pocetna Društvo Užički gimnazijalci “otvorili” vrata SANU

Užički gimnazijalci “otvorili” vrata SANU

1364
0
Podelite

Povodom obeležavanja 175.godišnjice Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)19 učenika Užičke gimnazije, članova istorijske sekcije „Istorijsko sokače”, posetilo je ovu ustanovu sa profesorkom Jadrankom Papić. Ona je organizovala ovu posetu uz pomoć akademika Predraga Pipera, sekretara odeljenja jezika u SANU.

-Ove godine saradnja je podignuta na viši nivo jer je akademik Piper predsedništvu SANU predočio molbu užičkih gimnazijalaca, da ova visoka ustanova “otvori” врата i novoj generaciji „Istorijskog sokačeta“.Ova molba ne samo da je uslišena već se pretvorila u jedan novi mali projekat koji su nazvali „Otvorena vrata SANU“. Tako da su užički gimnazijalci kao prvi posetioci omogućili da i drugi đaci iz Srbije u određene dane, dobiju priliku da posete i upoznaju ne samo SANU kao ustanovu znanja i kulture, nego kao i svojevrstan muzej, riznicu srpskog istorijskog blaga- istakla je profesorka Papić. Ona je dodala da poziv da posete akademiju bio je baš na dan kada je uvaženi profesor i reditelj Emir Kusturica držao predavanje u SANU na temu „Bog je kultura“.

druga-slikaU prisustvu brojnih „glava od pameti“ Vladimira Kostića, Matije Bećkovića, Predraga Pipera, Milosava Tešića, Ivana Marković, Ljiljane Smajlović ….sedeli su uvaženo i bez daha slušali i užički đaci. Posle predavnja profesora Emira Kusturice imali su privilegiju da budu posebno pozdravljeni od predsednika SANU akademika Vladimira Kostića i akademika Predraga Pipera.“Sokače“ je svojim domaćinima ostavilo skroman poklon-flajer i CD sa izvodima sa njihovih oglednih časova i dešavanja u Užičkoj gimnaziji.
A za razgledanje i upoznavanje samog zdanja i njegovog istorijata, predsedništvo akademije odredilo je posebnog „vodiča“ filologa Milenu Ivanović.-Ona je sa mnogo pažnje provela gimnazijalce kroz građevinu,odvela ih u legat čuvene vajarke Olge Jevrić,omogućila fotografisanje sa uglednim akademicima što će kako su naveli učenici pamtiti celog života.

Ostavite odgovor