Pocetna Ekonomija Tuneli za prevoz rude u kosjerićkom „Titanu“

Tuneli za prevoz rude u kosjerićkom „Titanu“

326
0
Podelite

Pored velikih ulaganja u modernizaciju tehnološke linije proizvođači cementa sad su krenuli u modernizuju i rudnike krečnjaka i laporca. Projekat je nazvan po površinskom kopu krečnjaka „Suvo Vrelo“, a radi se o eksploataciji i transportu sirovina u strogo kontrolisanom zatvorenom sistemu što podrazumeva izgradnju jednog vertikalnog tunela za gravitacioni transport i drugog horizontalnog tunela za trakasti transport rude.

titan-tunelNovo tehničko rešenje zameniće rizično kretanje teške rudarske mehanizacije po etažama površinskih kopova, povećati bezbednost na radu i kvalitet sirovina a biće još jedna korisna mera zaštiti životne sredine. Realizacija projekta je počela izgradnjom pristupnih puteva i ulaska u tunel dužine 212 metara.

U Kosjeriću su posebno zainteresovani za ovaj projekat pošto će uz niz prethodnih investicija biti u funkciji zaštite vazduha i prirodne okoline za šta je grčka kompanija samo lani utrošila 330 hiljada evra, a za deset godina više od15 miliona evra. Kako je najavio menadžment cementare projekat „Suvo vrelo“ koštaće tri miliona evra, a završiće se do kraja 2018 godine.

Podsetimo, iako su istekle obaveze iz kupoprodajnog ugovora „Titanova“ cementara i dalje pomažu lokalnu zajednicu. Za razvoj i bolje uslove u oblasti sporta, obrazovanja, kulture i zdravstva proizvođači cementa su donirali 146 hiljada evra.

Ostavite odgovor