Pocetna Ekonomija Najvažnija je proizvodnja bezbedne, zdrave hrane

Najvažnija je proizvodnja bezbedne, zdrave hrane

407
0
Podelite

Udruženje za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije i Odbor za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i preradu drveta Regionalne privredne komore Užice, organizovali su danas proširenu sednicu Grupacije za proizvodnju, preradu i promet voća i povrća, šumskih plodova i voćnog sadnog materijala.

img_5001img_5009
Nenad Vujović, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane, kaže da je cilj sednice upoznavanje prerađivača i proizvođača sitnog jagodičastog voća sa najnovijim propisima iz oblasti proizvodnje, prometa i prerade voća kao i sa novim pristupom u inspekcijskoj kontroli.
-Zakon o inspekcijskom nadzoru direktno utiče na proizvođače i prerađivače u smislu nadležnosti inspekcije, ali govorimo i o Pravilniku koji je definisao posebne uslove i za otkupna mesta koja do sada nisu bila do kraja pokrivena u zakonodavnom sistemu. Moramo imati u vidu i jedan evropski propis koji se direktno tiče i nas, a kojim je doneta obaveza da deset posto svih pošiljki iz Srbije kontrolišu na kontaminaciju NORO virusom. Zato je neophodno da svi radimo na tome da toga bude sve manje,- rekao je Vujović i istakao da su svi napori koji su uloženi u ovoj oblasti u poslednje tri godine, dali i rezultate.
-Ove godine smo imali dosta manje problema na terenu. Na primer, zabranjen je rad u šest hladnjača, a prošle godine, taj broj je bio preko 20 i sve se, uglavnom odnose na hladnjače iz užičkog kraja, jer ih je na ovom području i najveći broj u Srbiji. Osim toga, u ovom trenutku registrujemo na terenu jedan broj hladnjača koje poseduju fizička lica i trudimo se da i njih uvedemo pod kontrolu i da i one budu deo ukupnog sistema za koji garantuje država,- kaže Vujović.

img_5004
Veljko Jovanović, sekretar za biljnu proizvodnju u Privrednoj komori Srbije, kaže da Komora ima obavezu da se bavi celim lancem, od proizvodnje voća do trgovinskih lanaca, da sve elemete tog lanca poveže i pomogne da na pravi način funkcionišu, jer su prisutni problemi sa individualnim hladnjačama, sa sadnim materijalom,  organizacijom proizvođača da zajedno nastupaju na inostrana tržišta.
-Komora pokušava da shvati sve probleme u tim lancima i da ih zajednički rešava. Grešaka ima i one ostavljaju posledice na sve u lancu i zato se moramo truditi da ih bude što manje, a samim tim manje i povraćaja voća iz izvoza,- ističe Jovanović i napominje da se mora pomoći, naročito malim proizvođačima da spremniji izađu na tržište.

img_5005
Rade Ljubojević, predsednik Regionalne privredne komore Užice, naglašava da su se uslovi na svetskom tržištu, koji se tiču bezbednosti hrane, promenili, sve više se zaoštravaju i zato ovakvi sastanci moraju približiti zahteve svetskog tržišta našim proizvođačima hrane.
-Moramo shvatiti da je danas prvo i osnovno pravilo proizvesti bezbednu hranu. Ako se tako ne ponašamo, ispašćemo iz igre,- istakao je Ljubojević.
Na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori Užice, predstavljena je i SP Laboratorija jedna od prvih akreditovanih laboratorija u Srbiji. Tema prezentacije bila je od velikog značaja za proizvođače i prerađivače sitnog jagodičastog voća“ Pojava i sprečavanje bakterijske i virusne kontaminacije voća“.

Ostavite odgovor