Pocetna Saveti Mikotoksini u žitaricama i proizvodima od žita

Mikotoksini u žitaricama i proizvodima od žita

678
0
Podelite

picture1

Mikotoksini su jedinjenja različitog hemijskog sastava, nastala usled razvića gljivica plesni (gljiva). Čovek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane. Ove plesni kontaminiraju žitarice pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja i posledično se mogu naći u hrani za životinje i ljude iako se preradom žitarica u krajnje proizvode vidljiva plesan može ukloniti, većina mikotoksina biće nepromenjena. Veoma su stabilni i ne inaktivišu ih uobičajeni postupci proizvodnje i prerade hrane. Izuzetno su termostabilni na T i do 250OC, a to temperature koja se ne koriste u prehrambenoj industriji. Plesni koje imaju značaj za prehrambenu industriju zbog potencijalne proizvodnje mikotoksina su iz rodova: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Cladosporium, Alternaria, Trichothecium, Byssochlamys i Sclerotinia. Do razvoja plesni može doći kao posledica oštećenja namirnica od strane insekata, sporog sušenja i uskladištenja u vlažnim uslovima. Aflatoksin se smatra najvećom potencijalnom pretnjom po zdravlje ljudi. Mogu se naći u različitim prehrambenim proizvodima, kao što su semena uljarica, žitarica I njihovi proizvodi, začini, suvo voće I dr. Od žitarica u našim uslovima je najviše prisutan u kukuruzu i proizvodima od kukuruza. Postoje brojne frakcije aflatoksina, B1(AB1) koji je svrstan u grupu najsnažnijih kancerogenih materija. Mlečni toksin AM1 nastaje metabolisanjem stočne hrane kontaminirane sa AB1 aflatoksinom, uglavnom je vezan za protein mleka kazein. Aflatoksini izazivaju kod ljudi I životinja kancerogene, mutagene efekte, tipični su toksini jetre gde izazivaju oštećenja i promene.

picture2Osim kukuruza i u strnim žitima ima mikotoksina koji nastaju kao produkti plesni Fusarium sp.
Ova gljivica zaražava žita u toku cvetanja I izaziva šturost zrna, pad prinosa(i do 50%) i pojavu mikotoksina. Fuzariotoksini su: DON, T-2, F-2(zearelenon), fumozin. Kod ljudi I životinja uzorkuju oštećenja jetre, bubreg i nervnog sistema. Izveštajno prognozna služba Srbije na teritoriji Zlatiborskog okruga uzorkovala je žita na prisustvo mikotoksina, gde je u sortnom ogledu slučajnim izborom na sortama Avenue, Petrija, Obala, Simonida našla dvostruko veće vrednosti od dozvoljenih mikotoksina DON-a, i u sorti Simonidi 10 puta veće vrednosti mikotoksina fumonizina. Različita osetljivost na pojavu plesni koje stvaraju mikotoksine ukazuje da i biranje otpornije sorte je bitna mera u prevenciji mikotoksina. Da bi se sprečio razvoj plesni potrebno je brzo i temeljno sušenje žitarica i skladištenje u suvim uslovima. U slučaju pojave mikotoksikoze najbolje je promeniti hranu, ukoliko sadrži mikotoksine. U novije vreme primenjuju se i različiti biološki adsorbensi koji vežu mikotoksine i time onemogućavaju njihovo štetno delovanje. Međutim, najbolji način sprečavanja pojava mikotoksikoza je upotreba kvalitetnih i mikrobiološki i hemijski ispravnih sirovina.

Zorica Lazić,dipl.ing.zaštite bilja Poljoprivredno savetodavne stručne službe Užice

Ostavite odgovor