Pocetna Saveti Azijska voćna mušica – nova pretnja u proizvodnji jagodastog voća

Azijska voćna mušica – nova pretnja u proizvodnji jagodastog voća

805
0
Podelite

na-plody-kupine

U zasadima kupine na području RC Užice, pregledom je utvrđeno prisustvo azijske voćne mušice (Drosophila suzukii). Odrasle jedinke su veličine oko 3mm. Mužjaci su sa tamnim pegama na prednjim krilima i dva češlja na prednjim nogama, dok ženke imaju karakterističnu testerastu legalicu kojom zasecaju pokožicu ploda u koji polažu jaja. Jedna ženka u toku svog životnog veka položi i do 600 jaja (u proseku oko 400). Jaja voćne mušice su ovalna i veličine do 0,6mm, larve bele boje i veličine do 4mm, dok su lutke veličine do 3mm i braon boje.

Početkom septembra je prekinut otkup kupine, pa time i berba. Plodovi koji prezrevaju i opadaju su stvorili optimalan ambijent za uvećanje brojnosti ove štetočine koja je ranije već registrovana u znatno manjem broju. Štete mogu biti i do 100%, a manifestuju se na taj način što ženke polažu jaja, pri čemu testerastom legalicom oštećuju plodove. Iz položenih jaja larve se pile za veoma kratko vreme, zavisno od temperature u proseku od 7 do 10 dana, a u jednom plodu može biti veći broj larvi. Napadnuti plodovi usled ishrane larvi ubrzano propadaju i podložni su truljenju.

odrasle-jedinke-az-nusiceOdrasle jedinke azijske mušice na prezrelom plodu maline sorte Polka

Na području Zlatiborskog okruga u zasadima sitnog i jagodastog voća je većinom berba završena. Zrenje i berba plodova je u toku u zasadima kupine i maline sorte Polka, pa se u takvim zasadima i mogu očekivati štete. U cilju kontrole populacije ovog štetnog organizma preporučuje se redovna berba i uklanjanje trulih plodova iz zasada. U zasadima kupine gde je berba prekinuta preporučuje se uklanjanje starih rodnih izdanaka koji na sebi imaju zrele i poluzrele plodove i njihovo spaljivanje. U zasadu rasporediti što veći broj posuda za masovno izlovljavanje štetočine. Posude se mogu praviti od plastičnih flaša- pet ambalaže u koju se sipa crno vino, jabukovo sirće i nekoliko kapi deterdženta za sudove. U cilju uklanjanja domaćina na kojima se muva održava korisna mera je suzbijanje divlje kupine i zove koji se nalaze u blizini zasada.

milenko-gavrilovic

Mere kontrole

1.      Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje u cilju smanjenja broja insekata kako za smanjenje trenutnih šteta, tako i za redukciju broja adulta za prezimljavanje
2.      U našem monitoringu koristili smo klopke napravljene od plastičnih flaša sa crnim vinom, jabukovim sirćetom i nekoliko kapi deterdženta
3.      Neophodno je skratiti interval branja plodova u cilju što bržeg njihovog sklanjanja sa njive
4.      Sprovođenje sanitarnih mera je stalan i obavezan deo u borbi protiv ovog štetnog organizma. Ostavljanjem zaraženih plodova na stablu doprinosi se povećanju broja odraslih i drastičnom umnožavanju broja insekata. Uklanjanje i spaljivanje plodova je obavezna mera. Kontrola gajbica i druge opreme u kojoj se mogu zadržati plodovi sa larvama i prenositi iz jednog regiona u drugi.
5.      Obavezna higijena ivica parcela u kojima se nalaze divlje kupine i druge biljne vrste koje mogu biti domaćini ovoj štetočini.
6.      Hemijske mere kontrole mogu doprineti smanjenju odraslih insekata, ali ne i jaja i larvi koji su zaštićeni u plodu. Ova mera ima ograničeno dejstvo ali u našoj zemlji trenutno nema registrovanih insekticida za suzbijanje azijske voćne mušice.

 

Milenko Gavrilović, dipl.inž.

Ostavite odgovor