Pocetna Društvo Kreativnost učenika Umetničke škole u gradu

Kreativnost učenika Umetničke škole u gradu

445
0
Podelite

Učenici i profesori Umetničke škole u Užicu već duži niz godina u kontinuitetu imaju različite vidove saradnje sa lokalnom samoupravom i drugim školama. Aktivnosti se prvenstveno odnose na uključivanje darovitih učenika za likovno izražavanje.

Mural OŠ “Nada Matić”

– Što se tiče ulepšavanja grada sa umetničkim delima to je prilika za afirmaciju učenika odnosno timova kroz murale, odslikavanje užičke plaže, mozaike koji imaju zavidnu umetničku vrednost na različitim gradskim prostorima, navodi Obradin Ješić, direktor užičke Umetničke škole.

Obradin Ješić, direktor Umetničke škole

Iz škole posebno ističu i da su u planu aktivnosti u Andrićgradu u okviru međunarodne saradnje i afirmacije kreativnog stvaralaštva.

-Planiramo da oplemenimo jedan zid u dogovoru sa profesorom Emirom Kusturicom u okviru Univerziteta i domskog smeštaja u Andrićgradu, ističe Ješić.

Sa predstavnicima Grada postoje planovi i za buduću restauraciju i rekonstrukciju Starog grada. A trenutno je aktuelna restauracija javnih česama u gradu jer se obeležava njihov jubilej 120 godina postojanja.

Mural na zgradi Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu

-Posebno se izdvajaju brojne česme vezane za esnafe u predratnom periodu ali i zaveštanje Ružića česme u Velikom parku. Podsetimo, da su Ružići roditelji Vide supruge našeg književnika Miloša Crnjanskog. A o tom velikom poslu i praktičnom radu učenika javnost treba da bude obaveštena, dodaje naš sagovornik.

Stvarnim uvidom na terenu u okviru rada na česmama utvrđena su brojna oštećenja i naprsnuća ali i nekvalitetnog dosadašnjeg rada sa lošim materijalom. Zato su profesori i učenici osmislili projekat radi temeljne obnove počev od slova do saniranja i drugih oštećenja.
A što se tiče murala oni se već nalaze na zgradi Udruženja cerebralne paralize, zatim diplomski rad u holu Osnovne škole “Nada Matić”, kao i dva murala u školi “Slobodan Sekulić”. U toku je priprema budućeg diplomskog rada i izrade murala na zidu Gradskog bazena.

Oslikavanje plaže

Dodajmo i da su učenici i profesori ove škole stalni učesnici međunarodne manifestacije Umetničke kolonije keramike Zlakusa gde unapređuju svoja znanja i daju doprinos u radu.

-Značajne aktivnosti u narednom periodu biće vezane za organizovanje izložbi u svim osnovnnim školama u gradu i Zlatiborskom okrugu radi pomaganja u opremanju kabineta za likovnu kulturu sa eksponatima. Tako da će oni će biti u funkciji didaktičkog materijala za učenike i nastavnike u osnovnim školama- najavio je direktor Ješić.

Šetalište na užičkoj plaži

Projekat “Više od učenika-više od škole” sufinansiran iz budžeta Grada Užica

Ostavite odgovor