Pocetna Društvo Ambrozija: Pobedimo izdržljivog neprijatelja

Ambrozija: Pobedimo izdržljivog neprijatelja

1450
0
Podelite

Poslednjih godina primećeno je bujanje korovskih biljaka koje su uzroci mnogih alergijskih i oboljenja respiratornih organa. Svakako jedna od najrasprostranjenijih je ambrozija, a na sve načine se radi na njenom suzbijanju.

Ambrozija je korovska biljka velikog reproduktivnog potencijala i alergen koja je iz Severne Amerike zajedno sa merkantilnim robama stigla u Evropu, a preko nje u Srbiju, najpre Vojvodinu i dalje i u Zlatiborski okrug. U našem okrugu ambrozija je evidentirana 2005. godine na svega nekoliko mesta uz železničke pruge, magistralne putne pravce i došla je prometom roba kukuruza, pšenice, ali i kombajnima koji su se kretali saobraćajnicama od njive do njive.

ambroyija– Na pojedinim lokacijama grada Užica ambrzozija više ne postoji – iskorenjena je, ali se pojavljuje na novim mestima gde je i ove godine vršeno suzbijanje – navodi Milenko Gavrilović, stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno savetodavne stručne službe Užice koji i ovom prilikom ističe da građani i sami mogu da projave sumnju na ambroziju i stručnjaci izlaze na teren. On ističe da je veoma važno da se suzbijanje obavi pre cvetanja što je u užičkim uslovima upravo ovaj vremenski period. Mesto dejstva protiv neprijatelja koga treba pobediti su i putni pravci. Zbog čega je ambrozija invazivni korov?

milenko-gavrilovic– Ovaj korov je veoma izdržljiv, i ne zove se bez razloga invazivni. Potiskuje sve druge korove i biljke može da se razvija na veoma oskudnom prostoru gde nekad nema hrane za opstanak drugih biljaka. Napravi porast oko 10 centimetara, izbaci seme i stvori uslove za reprodukciju naredne godine. Kada dođe na jedan, osvaja sve druge terene. Često u Vojvodini, Mačvi, Kolubarskom okrugu možemo videti samo ambroziju kao jedini korov u njivama. Pripada grupi letnjeg spektra korova, jer kasnije klija i niče u odnosu na prolećne. Kada prestane delovanje herbicida ambrozija niče i faktički postaje jedini korov – objašava ovaj stručnjak i dodaje da je u protekle dve do tri godine evidentirana pojava ambrozije i delovano na nju i u pojedinim njivama i voćnjacima. Ipak ambrozija nije masovno prisutna u našem kraju i zato je svaka akcija suzbijanja mehaničkim i hemijskim merama veoma značajna jer sprečava množenje ove opasne korovske vrste.

Na ovaj proces obavezuje i Uredba o suzbijanju ambrozije Ministarstva poljoprivrede, vodi se kampanja i svaka opština ima obavezu da formira štabove i odvoji finansijska sredstva za uništavanje.

ambrozija-unistavanje– To nisu neki troškovi, već se radi o dobroj volji, odnosno obavezi da se na području jedne opštine rešava ovo pitanje koje je i zdravstveno i pitanje biljne proizvodnje. Ističem i privredno-turistički značaj suzbijanja ovog korova koji je alergen zbog toga što naš kraj, posebno Zlatibor, Tara, Perućac i drugi krajevi imaju izvanerednu turističku perspektivu zbog sve većeg dolaska gostiju – upozorava ovaj stručnjak koji još jednom dodaje da je potrebno odvojiti 300-400.000 godišnje u budžetu za ovaj program koji se ne sme zanemariti, jer će onda biti sve teže i kako ne bismo došli u situaciju da gosti imaju problema sa ovim alergenom. Telefon Poljoprivredne službe Užice na koji građani mogu prijaviti ambroziju je 031-513-754 i 031-516-266 kao i opštinama i službama u Okrugu.

Štetnost

ambrozija-alergijaŠtetnost ambrozije za šire stanovništvo ogleda se u alergenim svojstvima polena biljke. Jedna biljaka produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna. Zrnce polena izgleda kao kugla sa kukicama i kao takva se kači (zadržava) u disajnim putevima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati 300 kilometara. U polenu ambrozije nađeno je 52 alergena. Od svih polenskih alergija ambrozija učestvuje sa 50-60 odsto. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima.

PROJEKAT PORTALA “INFOERA”, “ZDRAVOM ŽIVOTNOM SREDINOM U EVROPSKU UNIJU” SUFINANSIRA MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor