Pocetna Društvo Izgradnja deset vidikovaca

Izgradnja deset vidikovaca

784
0
Podelite

Turistička organizacija Regije zapadne Srbije realizuje projekat izgradnje i opremanja deset vidikovaca. Reč je o vidikovcima Veliko Zabučje Užice, Ivanjica, Klokoč Arilje, spomen park Petra Lekovića Požega, Kozomor Kosjerić, Vjetrenički krš Zlatar Nova Varoš, Sokolica Prijepolje, Orlovište Sjenica i Gradina Čajetina. Ovaj projekat finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije u iznosu od šest miliona dinara. Rok za završetak je kraj ove godine. To će biti dodatni kvalitet u turističkoj ponudi ovog kraja.

Za potrebe ovog projekta, TO Regija zapadna Srbija je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama raspisala javnu nabavku male vrednosti čiji se postupak završava 16. septembra posle čega će početi radovi na definisanim lokacijama.

vidikovac-1„Planirana je izgradnja i opremanje vidikovaca na deset lokacija u svim opštinama koje čine turističku Regiju zapadna Srbija. Smatrali smo da ima dosta atraktivnih lokaliteta koje turisti žele da posete i zato je potrebno da im to i omogućimo. Svaki vidikovac biće uređen u skladu sa prirodnim okruženjem i ambijentom u kojem se nalazi, pa će samim tim svaki biti i različit. Predloge za mesto i uređenje vidikovaca dostavile su opštinske turističke organizacije u saradnji sa svojim lokalnim samoupravama“, kaže Miroslav Rađen, direktor TO Regije zapadna Srbije.

Već je sklopljen ugovor sa izvođačem u Bajinoj Bašti, koja će ovih dana početi radove na izgradnji i uređenju vidikovca Bukanje.

Osim uređenja vidikovaca, po rečima Rađena, planirano je da se na četiri lokacije postave i panoramski teleskopi pa će turisti moći da posmatraju i okolinu.

„Imamo odličnu saradnju sa resornim Ministarstvom koje je podržalo brojne projekte u turističkoj Regiji zapadna Srbija i kada su u pitanju i turističke organizacije i lokalne samouprave“, rekao je Rađen.

vidikovac-2Osim Bajine Bašte, Užice će dobiti vidikovac na Velikom Zabučju gde će biti postavljen i teleskop, Ivanjica na četiri kilometra od centra grada, Arilje na izletištu Klokač u blizini centra grada, Požega u spomen parku “Petar Leković”, Kosjerić dobija vidikovac Kozomor, Nova Varoš Vjetrenički krš na Zlataru. U Prijepolju će biti izgrađen i uređen vidikovac Sokolica, a u Sjenici vidikovac Orlovište na 15 kilometara od centra Sjenice, iznad meandara i ledene pećine, a nasuprot vidikovcu “Molitva”. Na teritoriji opštine Čajetina biće izgrađen vidikovac Gradina.

„Vidikovci su svuda u svetu popularni u turističkoj ponudi. U našoj regiji već postoji nekoliko uređenih vidikovaca, kao što je Bilješka stena na Tari, na Mitrovcu, odakle se vidi kanjon Drine. Tu ćemo postaviti panoramski teleskop. Svi ovi vidikovci biće dodatni kvalitet u turističkoj ponudi Regije zapadna Srbija“, kaže Rađen.

Ostavite odgovor