Pocetna Saveti SAVET VOĆARIMA: Rezidba i zaštita u zasadu maline posle završene berbe

SAVET VOĆARIMA: Rezidba i zaštita u zasadu maline posle završene berbe

1288
0
Podelite

Picture3

Od pravilnog razvoja i nege ovogodišnjih izdanaka maline zavisi u mnogome njihovo zdravstveno stanje i rod u narednoj godini. Zbog toga je potrebno da se nakon obavljene berbe u zasadima maline izvrši sečenje i uklanjanje starih izdanaka. Rezidbu obaviti što je moguće niže do zemlje, zatim ostaviti te izdanke da se lagano svenu i sasuše (3-5 dana), što je potrebno da bi se mladi izdanci adaptirali na jače osunčavanje, a zatim ih rezidbom iznad prve, pa iznad druge žice lagano ukloniti, da se ne oštete novi izdanci.
Po dužnom metru špalira odabrati oko 10 zdravih i dobro formiranih izdanaka. Ostale mlade izdanke, a naročito one obolele ili oštećene orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Uklonjene izdanke treba zapaliti, da ne bi služili kao izvor zaraze.  Za zaštitu od bolesti treba koristiti jedno od sledećih sredstva: Quadris (ili Queen ili Promesa) 0,075%, Linus 0,15%, Akord 0,075%, Captan (ili Merpan ili Metod) 0,25%, Funguran Cuprozin 35WP, Cuproxat 0,30%. U slučaju oštećenja mladih izdanaka od grada potrebno je ponoviti zaštitu primenom fungicida na bazi kaptana ili bakra.

 

Picture2

Za suzbijanje štetnih insekata može se koristiti neki od insekticida kao što su: Talstar (ili Fobos ili Tors 0,05 % , Karate zeon (ili Kozak) 0,03%, Tonus (ili Afinex) 0,025%
U prethodnom periodu vremenske prilike su pogodovale razvoju i razmnožavanju grinja. Usled napada grinja može doći do zaostajanja u porastu i bočnog grananja kod mladih izdanaka, što je nepovoljna pojava. Za suzbijanje grinja u ovom periodu mogu se primeniti neki od sledećih akaricida: Nissorun 0,05%, Envidor 0,05%, Sanmite 20WP 0,05% ili Ortus 0,10%.
Zaštitu obaviti odmah po završenoj berbi plodova i obavljenoj rezidbi. Zemljište oko mladih izdanaka treba održavati bez korova obradom zemljišta, kosidbom ili primenom herbicida kao što je Basta-15, Sirius, (3-5 l/ha) ili Reglone forte, Didikvat, Diqua top (4 l/ha). Kod primene ovih herbicida korovi treba da budu porasta 10-15 cm.
Ove preporučene mere je neophodno izvesti, jer se sa negom i zaštitom maline za sledeću godinu počinje po završenoj berbi ove godine.

Foto 1:   Simptom didimele na listu maline Vilamet

Foto 2: Simptom napada eriofidne grinje na listu
Milenko Gavrilović, dipl.ing.
Stručni saradnik za zaštitu bilja
Poljoprivredne stručne službe Užice

Ostavite odgovor