Pocetna Некатегоризовано Porodilište u Užicu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Porodilište u Užicu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

761
0
Podelite

Posetom Zdravstvenom centru Užice uspešno se privodi kraju humanitarna akcija „Blic fondacije“ – “Srce za decu”, čiji je cilj bio da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Porodiiste sluh 2Odeljenju neonatologije je uručen 54. skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Donaciju aparata za neonatalni skrining sluha je obezbedila kompanija „Audiovox“. Od danas svakoj bebi koja se rodi u užičkom porodilištu biće proveren sluh.

„Svi mi iz Audiovox-a: defektolozi-surdoaudiolozi, protetičari, lekari, inženjeri i svi ostali zaposleni, svakodnevno se u našem radu susrećemo sa sudbinama dece oštećenog sluha i njihovih roditelja. S obzirom na našu delatnost, mi svakodnevno dajemo svoje srce osobama oštećenog sluha. Kompanija „Audiovox“ je od samog početka  sa oduševljenjem uzela ućešce u akciji Blic fondacije ,,Srce za decu“. Ova akcija, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja ima za cilj opremanje svih 56 porodilišta u Srbiji urđajima za ranu dijagnostiku oštećenja sluha kod novorođenčadi. Smatramo da je akcija ,,Srce za decu“ istorijski značajna za napredak statusa osoba sa oštećenjem sluha u našoj zemlji“, rekao je Milenko Kokar, menadžer odeljenja dijagnostičke opreme u kompaniji „Audiovox“.

Porodiiste sluh 4„Ovaj uređaj za rano otkrivanje oštećenja sluha nije prva stvar koju je „Audiovox“ kao društveno odgovorna kompanija donirao ZC.Užice. Ovog proleća smo svojom novčanom donacijom pomogli renoviranje ORL odeljenja i zamenu dotrajale novom PVC stolarijom. Mi jako dobro znamo da će zahvaljujući akciji Blic fondacije deca rođena sa oštećenjem sluha dobiti neuporedivo veću šansu za pravilan psihofizički razvoj i izbor zanimanja kroz integraciju u redovne škole. Od sada, sa primenom rane dijagnostike ostećenja sluha već u porodilištu, neće više biti lutanja u dijagnostici i gubljenja dragocenog vremena za primenu amplifikacije i rehabilitacije sluha kod dece. Od sveg srca smo dali nas doprinos ovoj akciji.Ponosni smo na Blic fondaciju, Ministarstvo zdravlja i sve one koji su pomogli da akciju uspešno dovedemo do kraja. Akcija,,Srce za decu“ uvodi Srbiju u red razvijenih zemalja koje od rođenja brinu o svojoj deci i njihovom pravilnom razvoju“, kaže Aleksandar Pavlović, menadzer IT sektora u kompaniji „Audiovox“.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Porodiiste sluh 3„Odsek neonatologije pri ginekološko akušerskom odeljenju OB Užice osnovan je 1976. godine, a u naredne tri godine razvija se intenzivna neonatalna nega sa transportom ugroženog novorođenčeta iz porodilišta Zlatiborskog okruga, pa i teritorije severne Crne Gore i istočne Bosne.Među prvim porodilištima u bivšoj Jugoslaviji u Užicu je otvoren „baby friendly hospital“, gde je zdravo novorođenče uz majku, a ishrana se sprovodi podojima. Danas je odeljenje neonatologije savremeno odeljenje sa najmodernijom opremom za dijagnostiku i lečenje bolesne novorođenčadii zbrinjavanje zdrave novorođenčadi. Prosečan broj novorođenih unazad pet godina je 1600 u porodilištu Opšte bolnice Užice. Zahvaljujući nesebičnom zalaganju celokupnog osoblja na čelu sa načelnicom odeljenja, ranije dr Nadom Slović, a sada dr Natašom Đurković, oprema u odeljenju je u značajnoj meri zanovljena i nabavljena nova, među kojom je i aparat za skrining sluha. Unazad četiri godine u našem odeljenju se sprovodi skrining sluha svoj novorođenoj deci, koji rano otkriva poremećaje sluha kod beba, da bi mogli blagovremeno sprovesti mere lečenja. Za protekle četiri godine aparatom je pregledano oko 6000 novorođenčadi, kod određenog broja beba je otkriven poremećaj sluha i one su podvrgnute daljem ispitivanju i lečenju“, rekao je zamenik načelnika neonatologije u užičkom porodilištu, dr Đorđe Joković.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

Ostavite odgovor