Pocetna Društvo Za četiri programa zapošljavanja ukupno 18,5 miliona dinara

Za četiri programa zapošljavanja ukupno 18,5 miliona dinara

336
0
Podelite

Predstavnici Grada Užica i Nacionalne službe za zapošljavanje -filijala Užice uručili su ugovore na osnovu sporazuma o finansiranju aktivnih mera zapošljavanja. Ugovori su za samozapošljavanje, zatim za poslodavce koji zapošljavaju lica iz teže zapošljivih kategorija na novim radnim mestima, program za sprovođenje javnih radova za nezaposlena lica i osobe sa invaliditetom i za stručne prakse.

foto 2– U partnerskom odnosu Grada Užica i užičke Nacionalne službe učinili smo sve u poslednje dve godine u skladu sa mogućnostima da značajno uvećamo iznos sredstava koji je podrška za nova radna mesta, rekao je gradonačelnik Tihomir Petković na svečanoj dodeli ugovora.
Prošle godine zajednički je uloženo 14, 4 miliona dinara a ove godine Grad je izdvojio 11 miliona dinara a Nacionalna služba 7,5 miliona dinara za podršku zapošljavanju.
Petković je dodao i da su svesni prioriteta i zato su podržali teže zapošljive kategorije da im privremeno im daju šansu u Godini preduzetništva gde se veliki novac ulaže u ove namene.
-Plan je da se ovim merama ukupno obuhvati 150 lica, od kojih su prioritet mladi a njih je 23 odsto nezaposlenih u gradu.Smanjenje nezaposlenosti mladih direktno je rezultat stručne prakse u prošloj godini. Podršku od grada imaće 58 lica za stručnu praksu plus još 30 preko sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje, navela je Zorica Milošević, direktorka užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
Za otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive pored 12 subvencija preko grada, Nacionalna služba finansirala je još 25 poslodavaca, a za javne radove 89 lica od kojih 67 lica uz podršku grada.

foto 3

Vidoje Drndarević, član Gradskog veća za socijalnu politiku govorio je o programima gde je istakao podržane gradske projekte za samozapošljavanje u vrednosti od dva miliona dinara. Podržano je 10 takvih projekata sa po 180 000 dinara od kojih pet za omladinsko preduzetništvo. Podržan je i jedan projekat za samozapošljavanje osobe sa invaliditetomu iznosu od 200 000 dinara.
– A za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta predvideli smo 1,9 miliona dinara i to za privatne preduzetnike. Sredstva su u visini od 150 000 dinara po jednom nezaposlenom odnosno 180 000 za osobe sa invaliditetom, objasnio je Drndarević.
Za obavljanje stručne prakse iznosi su od 12, 14-16 000 dinara u zavisnosti od stručne spreme i to za 14 lica uz polaganje državnog ispita, a samo za sticanje stručne prakse od šest meseci predviđena je za 44 lica.
-Za javne radove konkurisala su javna preduzeća i ustanove i po ovoj meri biće angažovano 67 lica od kojih 16 osoba sa invaliditetom u trajanju od tri do četiri meseca, zaključio je Drndarević.
Primera radi Valjaonica bakra tražila je 32 lica od kojih su za 22 lica odobrena sredstva jer su prošle godina svi koji su bili na praksi dobili zaposlenje. A što se tiče javnih radova u javnim preduzećima konkretno poslovi su za lica sa srednjom stručnom spremom i to za obavljanje fizičkih poslova na sređivanju seoskih ambulanti, komunalne infrastrukture, za održavanje javnih površina koje nisu obuhvaćene programom održavanja.

Ostavite odgovor