Pocetna Magazin Sirup od ruže

Sirup od ruže

589
0
Podelite

Za ovaj recept trebalo bi koristiti mirisne i nekalemljene ruže, znači ne one precvetale već tek razvijene pupoljke. Latice ruže prvo odvojite od peteljki, pa ih stavite u tegle veličine oko 5 litara. Stavite toliko latica da bude malo više od pola tegle. Zatim dodajte dve kesice limuntusa i nalijte vodom gotovo do vrha tegle.

Tegle poklopite tanjirićem ili tacnom za kafu (može i folijom). Nikako nemojte tegle zatvarati zatvaračem, jer će se tako zatvoren sok ukiseliti i ubuđati. Posle tegle ostavite da stoje na sunčanom mestu oko 10 dana (može i malo duže), dok voda u tegli ne postane roze boje, a latice izgube pravu boju i postanu sivkaste. Dobijeni sok procedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Onoliko koliko litara tečnosti ste dobili toliko kilograma šećera dodajte u tečnost. Zatim izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi.

SIRUP OD RUŽESirup sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite. Na ovaj način pripremljen sirup možete čuvati na hladnom i mračnom mestu, ili u frižideru, čak i nekoliko meseci. Osim toga, sirup možete sipati u plastične flašice i zalediti, pa piti ukusan sok od mirisnih ruža i tokom zimskog perioda.

SAVET: Ako nećete da pravite sirup, ne stavljajte šećer tokom pripreme, nego pre posluženja sok zasladite šećerom ili medom.

Ostavite odgovor