Pocetna Hronika Sahrana alpiniste danas, italijansko tužilaštvo vodi istragu

Sahrana alpiniste danas, italijansko tužilaštvo vodi istragu

390
0
Podelite

Telo alpiniste Aleksandra Džavovića (30) iz Čajetine, koji je poginuo pre deset dana u nesreći u Julijskim alpima, stiglo je juče u Srbiju, potvrdio je Tanjugu otac nastradalog mladića Despot Dzavović.

On je napomenuo da će se sahrana obaviti danas na groblju u Čajetini.

Istovremeno italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Alekse Popadića (33) zbog sumnje da je iz nehata izazvao tu nesreću, u kojoj je i sam povređen, kao i Džavovićeva verenica Marija Đorđević (28).

Do nesreće je došlo 18. juna kada je grupa od 11 građana Srbije pokušala da osvoji vrh od 2.300 metara nadmorske visine na planini Monte Kanin u Julijskim alpima. 

Prema dokumentu italijanskog tužilaštva u koji je Tanjug imao uvid, Popadić se sumnjiči da je nepažnjom i neiskustvom tokom planinarenja, ne obraćajući pažnju na instrukcije vodiča da se zaustavi, nastavio da se penje na vrh koji je bio pod snegom. 

Dok su ostali planinari stajali kako bi se proverilo da li i dalje postoje uslovi za uspinjanje, on se najverovatnije otkačio od užeta i zauzeo vodeću poziciju u grupi, koju su, osim njega, činili Aleksandar Džavović i Marija Đorđević.

U jednom trenutku se okliznuo i survao, a za sobom povukao i ostale, čime je, kako se sumnja, iz nehata doveo do smrti Džavovića i ugrozio život Đorđevićeve, navodi se u izveštaju tužioca Lucija Tercariola.

Popadić se nalazi u bolnici u Udinama i dodeljen mu advokat po službenoj dužnosti, navodi se u dokumentu tužilaštva iz Udina po čijem je nalogu dva puta je rađena obdukcija tela pokojnog Džavovića.

Ostavite odgovor