Pocetna Društvo Konkurs za mere energetske efikasnosti

Konkurs za mere energetske efikasnosti

571
0
Podelite

Konkurs za javno prikupljanje prijava za neposredno učešće grada Užica u sufinasiranju sprovođenja mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama u gradu Užicu za ovu godinu, počinje sutra, a prijave se mogu podnositi do 18. aprila do 15 časova, najavili su danas gradonačelnik Tihomir Petković i Dunja Đenić, član Gradskog veća. Za ove namene izdvojeno je osam miliona dinara, duplo više nego lane.

Pregled i ocenjivanje pristiglih prijava i izbor korisnika subvencija sprovešće Komisija imenovana od strane gradonačelnika, a o konačnoj odluci podnosioci zahteva za subvencije biće obavešeteni u roku od 45 dana od zadnjeg dana prijema prijava na konkurs. Domaćinstva koja dobiju sredstva u obavezi su da najkasnije do 1. oktobra završe sve radove.
Sufinansiranje će biti odobravano do 50 posto iznosa ukupne vrednosti sa PDV-eom, za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova, maksimalno do 150.000 dinara sa PDV-eom po objektu, kao za sufinansiranje do polovine iznosa ukupne vrednosti sa PDV-om za nabavku i ugradnju stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima, maksimalno do 100.000,00 dinara sa PDV po objektu.

Novina je ove godine što će biti izdvajana sredstva i za sufinansiranje do 50 procenata od vrednosti planirane investicije, maksimalno do 100.000,00 dinara sa PDV-om za jedan kotao na drveni pelet ili sečku, bez ugradnje i dodatnih delova koji po specifikaciji proizvođača nisu sastavni deo opreme i za nabavku .kotlova na prirodni gas do 50 posto od vrednosti planirane investicije maksimalno do 60.000,00 dinara sa PDV-om za jedan kotao, bez ugradnje i dodatnih delova koji po specifikaciji proizvođača nisu sastavni deo opreme.

O tome koje je dokaze potrebno dostaviti na adresu Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove, Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, kao i o načinu sprovođenja konkursa, zainteresovani građani mogu videti u uslovima konkursa koji će sutra biti dostupan na sajtu Grada i u užičkom nedeljniku “Vesti”.

Gradonačelnik Petković je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je cilj svih ovih aktivnosti smanjenje štetnih emisija, odnosno, smanjenje zagađivanja vazduha u Užicu u zimskom periodu, kroz uštede u energentima koje će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata i korišćenjem ekoloških goriva, ali i povećanje svesti o energetskim potrebama, uštedama i racionalnom korišćenju energije za grejanje u objektima fizičkih lica.

Ostavite odgovor