Pocetna Društvo Niža cena grejanja počev od računa za mart

Niža cena grejanja počev od računa za mart

283
0
Podelite

Gradsko veće Užice danas je donelo odluku o sniženju cena daljinskog grejanja koja će biti primenjena na račune za mart i naredne mesece. Najveće sniženje odnosi se na privredne subjekte i povlašćene potrošače za koje je cena  ovom odlukom izjednačena i iznosi 138,29 dinara po kvadratu sa PDV-om.

Tako će privrednici grejanje plaćati manje za 97,60 dinara po kvadratu (sada je cena 138,29 a bila je 235,88 dinara), a povlašćeni potrošači manje za 50,40 dinara po kvadratu (sada je 138,29 a bila je 188,72 dinara). Najmanje sniženje odnosi se na domaćinstva i iznosi 2,17 dinara po kvadratu, pa će ona umesto 94,36 dinara sa PDV-eom po kvadratu, plaćati 92,19 dinara.

-Imamo obavezu prema Vladi Srbije da razlika cene daljinskog grejanja za domaćinstva i cena za privredne i povlašćene korisnike, škole i zdravstvene ustanove, pre svega, bude što manja. Ta razlika je u Užicu godinama bila velika, pa su privredni subjekti grejanje plaćali dva i po puta više nego domaćinstva, a povlašćeni potrošači, dva puta. Sada će ta cena biti jedan i po puta veća u odnosu na cenu koju plaćaju domaćinstva,- rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković, ističući da će sniženje cene grejanja, pre svega za povlašćene korisnike, za gradski budžet značiti i veliku uštedu, jer grad plaća troškove za grejanja škola.

Po rečima Petkovića, održano je i obećanje koje je dato privrednicima da će se Grad potruditi da im snizi cene grejanja, ali i komunalnih usluga koliko to bude bilo moguće i da te cene budu približne onima koje važe za domaćinstva.

-Pratićemo narednih meseci kako će teći poslovi vezani za rekonstrukciju Fabrike vode i na osnovu toga uradićemo analizu cene vode, pre svega za privredu i pokušati da im i sa tim nižim cenama izađemo u susret,- rekao je Petković.

Po njegovim rečima, došlo je vreme kada se “ubiraju plodovi” racionalnog ponašanja u prošloj godini u Gradskoj upravi i u velikoj većini javnih preduzeća.

-Zahvaljujući tome, u Gradskoj upravi za godinu i po dana smanjili smo prispela dugovanja sa 303 miliona na tridesetak koliko su u ovom momentu. Redovnije smo ispunjavali i svoje obaveze prema javnim preduzećima pa i Gradskoj toplani koja je uz smanjenje cena energenata, iskazala dobit za prošlu godinu od 10 miliona dinara. Tako je stvorila poziciju da može da snizi cene grejanja,- rekao je Petković i podsetio da je poboljšana stabilnost poslovanja Gradske toplane o čemu govori podatak, da je ona pre nekoliko godina morala da se kreditno zadužuje i do 200 miliona dinara godišnje za nabavku energenata, a sada je taj iznos kredita smanjen na 80 miliona dinara.

Zoran Šibalić, direktor Gradske toplane podseća da se na početku grejne sezone razmišljalo o sniženju cena grejanja za privredu i povlašćene potrošače, ali je to tada bilo izvodljivo samo ukoliko bi bila povećana cena grejanja domaćinstvima i zato se odustalo od te ideje.

-Zahvaljujući blagoj zimi i što je najvažniji razlog, padu cena energenata, pre svega gasa, stvorio se prostor da sada možemo da smanjimo cene grejanja za sve korisnike i da ih približimo. Energenti učestvuju sa 70 posto u formiranju cene grejanja,- podsetio je Šibalić.
Gradska toplana ima 14 kotlarnica od kojih osam koristi gas kao energent, četiri koriste mazut i dve pelet.

-Smanjenje cena grejanja, za Gradsku toplanu ne znači da će ona ograničiti investicije koje je planirala ove godine, vredne oko 30 miliona dinara. Naš cilj je da ukrupnjavamo sistem, pa planiramo zatvaranje kotlarnice u Omladinskoj, a gradnjom kotlarnice na Međaju prestaće da rade kotlarnice u Jug Bogdanovoj i Bloku “Zlatibor” koja je jedna od većih na kojoj iz tehničkih razloga ne može da se uradi konverzija sa mazuta na gas. A mi idemo ka tome da nam gas bude osnovni energent, a mazut samo alternativa ukoliko dođe do problema u isporuci gasa,- istakao je Šibalić, napominjući, kao i gradonačelnik Petković, da je smanjenje cene grejanja čista realnost i da nema veze sa politikom i predstojećim izborima.

Ostavite odgovor