Pocetna Društvo Prioriteti u užičkoj kulturi i obrazovanju

Prioriteti u užičkoj kulturi i obrazovanju

335
0
Podelite

Užice spada među gradove koji najviše sredstava izdvajaju za kulturu u Srbiji, a  ove godine opredeljeno je 153 miliona dinara.A što se tiče obrazovanja za osnovne škole je izdvojeno 95 miliona za tekuće održavanje a za kapitalne transfere 20 miliona dinara. Srednjim školama tekući trasferi su 75 miliona a za kapitalne transfere po 500 000 svakoj školi što ukupno iznosi tri miliona dinara.
-Za opredeljeni novac iz budžeta u svakoj školi sam se na licu mesta uverila koje su im potrebe.Jer ako se izdvaja novac onda mora da se zna i za šta će biti utrošen i koji je stepen prioriteta- rekla je za “Vesti”Jelena Vasović, član Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i sport.Ona dodaje i da su -za svaku ustanovu kulture iskazane  različite potrebe bilo da je reč o pozorištu, Istorijskom arhivu ili Narodnom muzeju gde je jako značajna Užička republika i zbog jubileja, zatim u Gradskoj galeriji na primer potrebno je uraditi pod, projektom spojiti gornji i donji deo galerijskog prostora, a u Gradskom kulturnom centru sadržajno iskoristiti i prostor… Dakle, radićemo prema prioritetima a sve u skladu sa programom, odnosno šta im je i najvažnije-ističe Vasović.
Ministarstvo kulture raspisalo je novi konkurs Gradovi u fokusu, radi unapređenja kulture i umetnosti u lokalnim sredinama. Konkurs traje do 25.aprila, a prema rečima ministra Ivana Tasovca planirano je da 60 odsto sredstava bude za programe a 40 odsto za investicije.
-Grad Užice će sigurno konkurisati i za sada radni naziv zajedničkog projekta je – UŽICE RES PUBLICA-. Ideja je da se sve naše ustanove kulture, uključujući LER i Turističku organizaciju, okupe i da zajedno iznedrimo jedan projekat koji će podići kulturni život u gradu na viši nivo.Termin RES PUBLICA označava javnu stvar ili opšte dobro a Grad Užice je od utemeljenja savremene srpske države bio od opšteg državnog značaja. Naročito jer se težilo stvaranju jakog, savremenog i urbanog centra na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne.A kroz Užice se prelamala istorija, bilo da je govorimo počev od Starog grada, Karanske crkve, Užičkog magistrata koji je začetak sudskog sistema, prvog čitališta i teatralnog društva, Gimnazije, hotela Palas i Mejug gde je zasedala poslednja kraljeva vlada u Srbiji do stvaranja novog republikanskog organa vlasti. Dakle, kroz naš grad možemo da pratimo kako se stvaralo i razvijalo srpsko društvo i država. A Užička republika je samo jedna organizacija vlasti, a sve ovo predstavlja odnos cele države i društva prema Gradu Užicu i okolini.

Koji će jubileji biti objedinjeni zajedničkim projektom Užice RES PUBLICA?
Od jubileja imamo 160 godina Narodne biblioteke i pozorišta i od rođenja Nikole Tesle, 70 godina Narodnog muzeja, 75 godina Užičke republike…Mi dakle ovim projektom pokazujemo naš odnos prema sadašnjosti, prošlosti i naravno prema budućnosti.Zato uvek ističem da ako ne postoji u prošlosti ništa čega se sećamo sa ponosom, ne postoji u budućnosti ono u šta možemo gledati sa nadom. I Užice jeste istorijska čitanka Srbije, od momenta kada se stvarao grad do danas, precizirala je Vasović.

Opširinije u “Vestima” od 11.3.2016.godine

Ostavite odgovor