Pocetna Saveti Pita koja će vam se sigurno dopasti

Pita koja će vam se sigurno dopasti

337
0
Podelite

 

Iako još nije vreme za miris žutih dunja, nije naodmet da se i ovaj recept nađe u vašem kuvaru.

SASTOJCI: Za testo: 30 dg oštrog brašna, 20 dg maslaca, 5 dg smeđeg šećera, 2 žumanceta, korica od 1 limuna, 1/2 kesice praška za pecivo, 3 kašike soka od limuna. Za nadev: 4 srednje dunje, 6 velikih jabuka, 2 kašike meda, 5 dg maslaca, 10 dg smeđeg šećera, 15 dg suvog grožđa, malo cimeta, malo ruma.

PRIPREMA: U brašno pomešano s praškom za pecivo utrljati rukama maslac, dodati šećer, narendanu limunovu koru i žumanca, pa sa nekoliko kašika limunovog soka umesiti srednje tvrdo testo. Zamotati loptu testa u providnu foliju i staviti u frižider na 1 sat. Za nadev oljuštiti, očistiti od koštica i narendati jabuke i dunje. Od pomenute količine dobije se oko 1,2 kg rendanih jabuka i dunja. Na maslacu dobro prodinstati rendano voće sa šećerom, sve dok ispusti suvišnu tečnost i da dunje izgube oporost. Mešati i dinstati 15 minuta, dok ne omekšaju, zatim dodavati redom med, cimet, suvo grožđe (prethodno oprano i namočeno u rum) i limunovu koricu. Testo podeliti na 2 dela. Jednu polovinu razvaljati na papiru za pečenje, sa papirom preneti u pleh, pa testo izbockati viljuškom. Preko naneti već pripremljen nadev. Drugu polovinu testa razvaljati i izrezati trakice od testa, pa ih odozgo poređati u obliku rešetke. Premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Pitu pustiti da se bar malo ohladi, ne rezati je toplu jer će da se mrvi. Pospite šećerom u prahu.

Ostavite odgovor