Pocetna Saveti Češće jedite pasulj

Češće jedite pasulj

462
0
Podelite

Pasulj je jedna od najpopularnijih supernamirnica na svetu, sa veoma dobrim razlozima. To je namirnica koja se gotovo svakodnevno koristi u svim kuhinjama, ne samo kao ukusan obrok, već jelo puno ključnih materija za zdravlje, ali i za vitku liniju. Vrednost ovog povrća potvrđuje se i time što se ono u svim vojskama sveta priprema bar dva puta sedmično.
Da li znate koliko ima vrsta pasulja u svetu? To se još uvek ne zna, zna se da vodi poreklo iz Meksika, a u Evropu je donet u 16. veku. Nije poznato kada se kod nas odomaćio i postao nacionalno jelo. Koliko vrsta pasulja da ima, toliko isto je i načina na koje možete da ga pripremite. Čorbast ili gusti, sa zaprškom ili bez nje (vojnički), zapečen, kuvan, prebranac, kao toplo jelo ili kao hladna salata (salata od pasulja), postan, „prazan“ (ili sa dimljenim ili svežim mesom). Svako ima recept za kuvanje pasulja i svakome je njegov recept omiljen i najbolji.
Nekada se u Srbiji mnogo više konzumirao, ali sve većim odlaskom domaćica sa sela u gradove, ovo povrće se ređe pripremalo i konzumiralo, jer se smatralo da je to „prosta“ hrana, pa otuda je i izreka „prosto kao pasulj“. Međutim, to je pogrešno mišljenje nekih „novih domaćica“ koje, dolaskom ekspres lonca, više ne poštuju ni recepte ni proceduru kuvanja. A, zna se da je procedura kuvanja veoma bitna, i da se ona ne može u potpunosti ispoštovati kuvanjem u ekspres loncu. Pasulj sadrži mnogobrojne i veoma značajne materije koje su ključne za ljudsko zdravlje i odlične u borbi protiv raznih bolesti, čak i gojaznosti.
Mnogo je razloga da pasulj uključite u jelovnik što češće. Ako ne podnosite sa zaprškom, onda pravite bez zaprške. Pripremajte ga u raznim oblicima i brzo ćete videti zašto je dobar za vaše zdravlje i zašto to uopšte nije „prosta“ hrana.

 

Ostavite odgovor