Pocetna Kultura Umesto Narodnog muzeja, agencija “Gelsik”

Umesto Narodnog muzeja, agencija “Gelsik”

397
0
Podelite

 

Projekat Narodnog muzeja za obeležavanje 75 godina od bitke na Kadinjači, ove godine nije prihvaćen u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. Vrednost projekta bila je 634.000 dinara. Odobren je projekat koji je ponudila agencija “Gelsik” iz Beograda za 660.000 dinara. Iz Ministarstva su obavestili Narodni muzej, da je presudio jedan indeksni poen kojim je više vrednovan program koji je ponudila agencija.

Po rečima Nikole Gogića, direktora Narodnog muzeja u okviru koje je i Spomen obeležje na Kadinjači, tokom prethodnih 36 godina, samo se jednom, pre više od dve decenije i sada, desilo da neko drugi, umesto Narodnog muzeja obeležava stradanje boraca Radničkog bataljona na Kadinjači, 29. novembra 1941. godine.

IMG_3046

Gogić je podsetio da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike raspisalo konkurs kao i ranijih godina, za dodeljivanje sredstava pojedinim institucijama i organizacijama za obeležavanje 24 važne manifestacije  koje Republika Srbija finansijski podržava. Među njima, u tom  državnom programu, je od 2009. godine i obeležavanje bitke na Kadinjači za koju je ove godine bilo predviđeno 666.000 dinara. Na konkurs za svih 24 manifestacije  prispela je ukupno 81 ponuda.
-Mi smo za ovu godinu vrlo ozbiljno pristupili izradi projekta i pripremili i na vreme dostavili dokumentaciju i program, pripremili smo i poseban scenario s obzirom da obeležavamo 75 godina Užičke Republike i borbe na Kadinjači. Sklopili smo predugovore sa eminentnim dramskim umetnicima, sa Jelenom i Ivanom Žigon, Nebojšom Kundačinom, Divnom Marić i Slobodanom Ljubičićem, sa horom “Braća Baruh” iz Beograda i Stefanom Zekićem kao solistom, sa duvačkim orkestrima iz užičkog kraja koji bi izvodili partizanske pesme,- kaže Nikola Gogić i dodaje:
-Narodni muzej, koji gazduje Spomen obeležjem na Kadinjači cele godine, samo toga dana, 29. novembra, neće gazdovati, biće protokolarni posmatrač. Doći će neka agencija iz Beograda za konsalting, bankarske i računovodstvene usluge. Nema ni pomena da se bavi umetničkim radom. To nas je začudilo i o tome smo obavestili Upravni odbor i lokalnu samoupravu. Pokušao sam da kontaktiram ministra Vulina, ali nisam uspeo. Čuo sam se sa državnim sekretarom, Draganom Popovićem koji mi je rekao da je on procenio program. Pitao sam, kako su samo za nekoliko sati mogli pročitati 81 scenario i prekontrolisati prispelu dokumentaciju,- ističe Gogić. Po njegovim rečima, istog dana kada su ponude otvorene, 4. februara, već uveče su na sajtu Ministarstva objavljeni projekti koji su odabrani.
Narodni muzej ne zna ko su bili članovi komisije koja je ocenjivala prispele programe i zahteva da imena budu objavljena na sajtu Ministarstva.
-Ko je procenio da je naš scenario i da su učesnici u našem programu lošiji od onih koje je predložio “Gelsik”? I na naše pitanje ko će da odradi organizacione poslove, obezbedi ozvučenje, štampa pozivnice, organizuje čišćenje puta do Kadinjače ukoliko bude snega, prevoz građana do Kadinjače i drugo, rečeno nam je da će to biti naš posao. Dakle, za to moramo obezbediti sredstva koja su našim projektom bila predviđena, – ističe Gogić i izražava nadu da će Ministarstvo i ministar Aleksandar Vulin ipak preispitati ovu odluku.
-Priča se da su sve poslove dobile agencije iz Beograda, a da je jedan čovek vlasnik nekoliko njih . Da li je to istina, ne znam. Agencije treba da rade ove programe u onim sredinama gde ne postoje instiucije   koje se bave zaštitom i održavanjem spomenika. Mi imamo instituciju koja se profesionalno bavi ovim poslom. Kroz Spomen obeležje Kadinjača prođe 17.000 posetilaca, a oduzima nam se pravo da organizujemo ovu manifestaciju, – kaže Gogić i napominje da je i prethodnih godina bilo pokušaja da program obeležavanja bitke na Kadinjači rade agencije, ali se to ipak nije dešavalo.
Po rečima Gogića, iako se ništa ne promeni, predstavnici Narodnog muzeja Užice će i ovogodišnjeg, 29. novembra biti prisutni na Kadinjači.

Ostavite odgovor