Pocetna Ekonomija Stevanović: Tražimo rešenje da deo FAP-a nastavi život

Stevanović: Tražimo rešenje da deo FAP-a nastavi život

322
0
Podelite

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da je sastanak koji je vodio sa predstavnicima FAP-a iz Priboja bio koristan, te da će resorno ministarstvo i vlada nastojati da nađu rešenje da deo od ukupno 600 radnika na neki način, i nakon 31. maja, nastavi da radi.

„Jasno smo im predočili šta su strateška opredeljenja države i koje su naše mogućnosti. Mi zbog štrajka i zahteva ne možemo da menjamo zakon. Tako svi zahtevi štrajkača moraju da se uokvire u važeće propise“, objasnio je Stevanović u izjavi Tanjugu.

To znači, kako je dodao, da će 31. maja i za to preduzeće prestati da važi zaštita države od poverilaca. 

„Ono na čemu smo insistirali jeste da do tada, a i nakon toga, u skladu sa zakonskim mogućnostima, treba raditi na tome da se za najveći broj radnika, a njih ima oko 600, nađe rešenje. Da se omogući da, u određenim pravnim okolnostima, neki deo FAP-a nastavi da radi“, rekao je on.

Stevanović je naveo da su predstavnici FAP-a pokazali puno razumevanja, iako im nešto možda i nije odgovaralo, ali su u svakom slučaju razumeli opredeljenje vlade i da jedino to dugoročno gledano, obezbeđuje da će sutra neki novi FAP nastaviti da radi na održivim principima. 

„Mi ćemo toj firmi obezbediti sve ono što je pripadalo i drugim preduzećima u procesu privatizacije. Sva ta prava će imati i radnici FAP-a, i socijalni program i povezivanje radnog staža, overene zdravstvene knjižice…“, naveo je on.

Stevanović je rekao da naredne nedelje očekuje novi sastanak, na kojem će biti prisutni i predstavnici Vojske Srbije, koji bi u skladu sa svojim zahtevima u narednom periodu, objasnio je, mogli da pomognu i da olakšaju da deo radnika svoju perspektivu nađe u obavljanju potreba vojske.

Prema njegovim rečima, na zahteve za smenu rukovodstva, ministarstvo nije pristajalo, iako ne smatra da oni radili sve najbolje i najefikasnije, niti onako kako je država očekivala.

„S druge strane,  ne bežimo od toga da njihovu odgovornost preispitamo“, rekao je on.

Upitan da li, kad se podvuče crta, može da se kaže da su predstavnici FAP-a zadovljni onim što je danas rečeno, on je primetio da bi bili zadovoljni da im je ispunjeno sve što su tražili. 

„Nisu zadovoljni, a nismo ni mi, čak ni pristupom. Ali teško je promeniti svest tim ljudima koji smatraju da im država sve duguje. Međutim, oni su danas pokazali visok nivo poštovanja prema naporima premijera Aleksandra Vučića i cele vlade, i na tome smo im zahvalni“, rekao je Stvanović.

On je poručio da je potrebno da ih država probudi, i da shvate situaciju, jer nijedna strana bez one druge ne može da nađe rešenje.

„Moraćemo da radimo zajednički, a teške trenutke prebrodićemo samo ako imamo sluha jedni za druge“, zaključio je Stevanović.

Ostavite odgovor