Pocetna Ekonomija Proizvodnja u “Guči” za nekoliko meseci

Proizvodnja u “Guči” za nekoliko meseci

697
0
Podelite

-Pretpostavljamo da ćemo narednih nekoliko meseci uspostaviti proizvodnju kugli za RTB “Bor” i u “Guči” zaposliti 60-80 radnika što bi za početak za nas bio dovoljan vetar u leđa i dalo nama mogućnost da kvalitetnije ispregovaramo kupovinu ili zakup opreme od lizing kuća. S druge strane, određena vrsta kolateralne dobiti za nas bi bila u spašavanju poslovanja preduzeća “Oleks”, jer bi time firma obezbedila plasman sopstvenih sirovina i nastavila da uspešno posluje kao što je to bilo prethodnih godina, kaže, između ostalog, za „Vesti“ Milanko Gordić, vlasnik „Oleksa“ koji je nedavno kupio Industrijski kombinat „Guču“ u stečaju.
Od 17. februara postali ste vlasnik Industrijskog kombinata “Guča” koji je važio za jedno od najvećih privrednih društava u Dragačevu, ali je, kao deo sistema “Farmakom MB” bankrotirao u martu prošle godine. Ovo je bila treća prodaja kombinata kao pravnog lica, a “Oleks” je bio jedini zainteresovani kupac. Zašto je ova livnica privukla Vašu pažnju?
-Kao što Vam je poznato, “Oleks” posluje uspešno već više od dve decenije, a poslednjih 10 godina postiže rezultate iznad očekivanih. S druge strane, poslednjih par godina ima velikih problema oko plasmana svojih sirovina, iz razloga smanjene ili obustavljene proizvodnje kako u železarama, tako i u livnicama, koje su i bili naši glavni kupci. Iz gore navedenih razloga, došli smo u apsurdnu situaciju da bez obzira na uspešno poslovanje, prošle godine za 30 posto smanjimo kako proizvodnju tako i broj radnika, a ove godine bismo verovatno stali sa našim aktivnostima. Malo nelogično, ali zaista bi se to i dogodilo da preduzeće koje pravi izuzetno dobre razultate zatvorimo i radnike pošaljemo na zavod, bez obzira na likvidnost firme i posedovanje velikog broja osnovnih sredstava koja su, takođe, nabavljena u poslednjih nekoliko godina. To je bio glavni, ako ne i jedini razlog zbog koga smo počeli razmišljati o kupovini „svoga kupca“, računajući da ćemo tako rešiti plasman naših sirovina i omogućiti preduzeću “Oleks” da normalno radi i posluje uspešno narednih godina, a kroz gotove proizvode IK “Guča” vratiti deo radnika na posao.

Šta planirate da uradite u Kombinatu, da li je moguće obnavljanje proizvodnje i postoje li određene obaveze koje kao kupac preuzimate s obzirom da ste ga kupili kao pravno lice?
-Imajući u vidu da je gro opreme u “Guči” zbog neispoštovanih ugovora o lizingu, ponovo postalo vlasništvo lizing kuća 100 posto, situacija nam nalaže da proizvodnju započnemo sa opremom koju je “Guča” imala pre privatizacije, a da u međuvremenu pokušamo da ispregovaramo ponovni otkup ili zakup opreme za automatsko livenje od lizing kuća, koja čini viši nivo prerade u livnici. Što se tiče naših obaveza koje se tiču kupovine pravnog lica iz stečaja, one se ne razlikuju od kupovine imovine iz stečaja. Kupovinom pravnog lica iz stečaja, daje se određena vrsta prednosti ili prečice da se što pre uspostavi ponovna proizvodnja, jer mi kao novi vlasnik, kupovinom pravnog lica postajemo i sledbenik pravnog lica sa svim dozvolama, standardima i licencama koje je to lice posedovalo.

Ceo intervju u poslednjem broju „Vesti“

Ostavite odgovor