Pocetna Kultura Naučimo, poštujmo i sećajmo se

Naučimo, poštujmo i sećajmo se

646
0
Podelite

U nastavku obeležavanja stogodišnjice od Velikog rata u Gradskom kulturnom centru održan je omaž Užičanima junacima ovog slavnog vremena : Ljubici Čakarević , Lenki Rabasović, Kosti Todoroviću, Dušanu Puriću, Milutinu Uskokoviću, Mališi Stefanoviću i Tihomiru Muriću … Projekat „ SPOMENICI GOVORE: (NE) ZABORAVLjENI UŽIČANI U PRVOM SVETSKOM RATU “ je plod realizacije profesora: Snežane Nedeljković , Dušice Ilić, Vesne Lučić i Olivera Mićić – Bućić.

093Značajan doprinos u tehničkom i umetničkom smislu pružili su profesori Visoko –poslovno tehničke škole u Užicu: mr Nebojša Ivković i prof. dr Vesna Vasović. Studio za multimediju ove škole mesecima je bio mesto gde su se preplitala sudbine, sećanja i uspomene.
Branko Gavrilović, član Gradskog veća, sagledavajući značaj kulture sećanja , naglasio je da je Užice grad koji ima razloge da bude ponosan na svoju istoriju i junake i da je imperativ nastavak ovakvih poduhvata. 078Učenici su pokazali da su dorasli važnom zadatku i poverenim ulogama. Svojim retoričkim i glumačkim umećem odali su počast precima. Znalački su ukazali su na značaj požrtovanja, sabornosti i tradicije. Interesantno je bilo kazivanje učenika Alekse Ršumovića , koji je oživeo lik svog čukundede solunca Tihomira Murića. Inače izbor učesnika rata, slavnih Užičana bio je logičan. Naime svi su bili učesnici Prvog svetskog rata, a većina njihovih spomenika se nalazi u krugu Svetosavskog trga. Ovi heroji su primer rodoljublja, herojstva , podviga… Budući da su danas u modi periferne stvari, a one suštinske nepravedno zapostavljene i prećutno potisnute ovaj iskorak u slavnu istoriju je dobrodošao.001
Kako je istakla rukovodilac projekta prof. Snežana Nedeljković: – Živimo u vremenu koji je poništio kulturu sećanja u korist ,, kulture zaboravljanja ” i „ zabavljanja “. Nemar je  potisnuo  svaki osećaj za tradicionalne vrednosti, pa govoriti o moralu i istinoljublju može delovati nerazumljivo, mitski i nerealno.-
Film je pokazao u kom vrednosnom sistemu su odgajani naši slavni preci i kakva im je bila životna filozofija. Uvedili smo značaj trojstva: vere, nade i ljubavi. Stoga ovaj projekat treba shvatiti kao podsticaj u borbi protiv zaborava, samoponištavanja i samoodricanja. Zato podsetimo se, naučimo, poštujmo i sećajmo se!

Ostavite odgovor