Pocetna Saveti Sprečiti klijanje krompira

Sprečiti klijanje krompira

544
0
Podelite

Kupite krompir, a on brzo pusti klice, pa takav i nije najbolji za upotrebu. Ipak, proces klijanja krompira možete usporiti i sprečiti. Krompirov skrob se, klijanjem, brzo pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj. U zimskim danima i u rano proleće krompir „poželi da raste“, pa klice „iskaču“. Greškama, kojih uglavnom nismo svesni, doprinosimo ubrzavanju tog procesa i krompir propada.  Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mestu (ali ne i toliko hladno da krompir smrzne). Važno je da nikada krompir ne perete pre odlaganja, već samo sa njega uklonite zemlju. Držite ga dalje od sunca i, najbolje je, u papirnoj vreći.
I suvo bilje vam može pomoći da usporite proces klijanja. U komad muslina stavite malo suve lavande, žalfije i ruzmarina, zatim skupite krajeve krpice i zavežite dobro, pa to stavite u vreću sa krompirom. Istraživanja potvrđuju da ulja iz pomenutih biljaka sprečavaju klijanje i truljenje krompira.
Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom. Ako ubacite jabuku u vreću krompira sprečićete klijanje. Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok posle branja sazrevaju, može da uspori klijanje krompira. Ovaj trik bi mogao izazvati i kontraefekat ako ga ne sprovedete pravilno. Ako jabuke držite uz neko drugo povrće ono će se brže kvariti. Ali, ako držite krompir u otvorenoj vreći ili posudi u koju ste stavili jednu ili dve jabuke (u zavisnosti od količine krompira) gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će on moći da izlazi iz kutije ili vreće.
Ako je krompir od dugog stajanja omekanio, ipak ga možete upotrebiti – ubacite ga u hladnu vodu na 2 sata i on će da očvrsne. A, ako kuvate stariji krompir, u vodu, u kojoj se kuva, dodajte i malo šećera. Zelene delove i klice prethodno odstranite.

Ostavite odgovor