Pocetna Saveti Pita sa sirom i grizom

Pita sa sirom i grizom

1406
0
Podelite

Gibanica je mnogima omiljeno jelo za doručak ili večeru i to je tradicija duga vekovima. Različiti su recepti za njeno pripremanje, a mi vam ovoga puta dajemo jedan neuobičajeni recept i preporučujemo da ga isprobate. Verujemo da će vam se svideti. Ovo je izuzetno fina rolat pita koja je veoma ukusna, okolo hrskava, a unutra mekana i sočna.
SASTOJCI: 500 g kora za pitu, 500 g sira, 2 jajeta, soli po potrebi. Za premazivanje kora: 2 čaše (180 g) jogurta, 3 čaše ulja (ili istopljene masti), 2 čaše griza, 3 jajeta, 1 kesica praška za pecivo, soli po potrebi i malo susama za posipanje.
PRIPREMA: Za premazivanje kora umutite jaja, dodajte jogurt, griz pomešan sa praškom za pecivo, posolite, pa na kraju dodajte ulje (ili mast) i izmešajte. Sir i jaja pomešajte i posolite po potrebi. Uzmite jednu koru i premažite je premazom od griza, zatim stavite drugu koru pa i nju premažite, i na kraju treću koru pa i nju premažite. Preko treće kore ravnomerno razvucite fil od sira. Tako premazane kore urolajte, stavite u pleh premazan sa uljem, pa zatim premažite odozgo i rolate ostatkom fila i pospite susamom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok rolati ne porumene. Ova rolat pita fina je kad se jede dok je topla, ali je veoma ukusna i hladna, čak i posle nekoliko dana.
NAPOMENA: Pripremljene nepečene rolate možete i zamrznuti u zamrzivaču, pa ih posle, po potrebi, peći u željenim količinama.

Ostavite odgovor