Pocetna Hronika Kuće vise nad prugom i magistralnom

Kuće vise nad prugom i magistralnom

415
0
Podelite

U prigradskom naselju Priboja Glišina voda ovih dana je ponovo dramatično, pošto se aktiviralo jedno od najvećih i najopasnijih klizišta u jugozapadnoj Srbiji, koje ozbiljno preti da se stropošta nekoliko hektara zemlje sa pedesetak stambenih objekata na prugu Beograd-Bar i magistralni put koji od Priboja vodi ka međunarodnom graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH.

Kako su nam rekli u Direkciji za izgradnju Priboja, klizište je zadnjih dana polomilo svih pedesetak staklenih repera, što potvrđuje da zemlja opasno klizi i – preti katastrofom. Poslednjih dana ovde se na magistralni put obrušilo više desetina kubika zemlje, bilo je prekida saobraćaja ali i manjih oštećenja na automobilima pošto se klizište – aktiviralo.

Glišina voda 2Klizište je aktivno već tri decenije, a u lokalnoj samoupravi u Priboju tvrde da je klizište uzrokovano svojevremeno izgradnjom pruge Beograd – Bar. Opština Priboj nema sredstva za sanaciju klizišta u naselju Glišina voda, ovde se godinama „prepisuju“ sa Železnicama Srbije tvrdeći da one treba da saniraju klizište.

Na nedavno održanom sastanku predstavnika pribojske lokalne vlasti, Železnica Srbije i predstavnika nadležnih ministarstava Vlade Srbije dogovoreno je da se opština Priboj pojavi kod republičkih organa sa zahtevom za sanaciju klizišta Glišina voda. Sanacija nije ni na pomolu, kada će uslediti to još niko ne saopštava zvanično.

Klizište u naselju Glišina voda vrlo često lomi cevi za snabdevanje vodom više od desetak hiljada žitelja starog dela Priboja, dešava se da cevi pucaju svakih desetak dana, pa ovaj deo grada bude po par dana bez vode. Tako je bilo i tokom minula dva dana kada je klizište po ko zna koji put polomilo cevi za vodu. U komunalnom preduzeću „Usluga“ u Priboju kažu da cevi koje lomi klizište su vrlo skupe i da oni moraju da ih kupuju i menjaju i svom trošku, što je, tvrde, za njih veliki izdatak i problem za građane Priboja koji često ostaju danima bez vode za piće, a ovaj problem je vrlo teško rešiv.

Stotinak žitelja naselja Glišina voda u Priboju ovih dana praktično i ne spava u strahu od katastrofe, da zemljište ne krene i ne stropošta i kuće i imanja na prugu Beograd-Bar i magistralni put.

Nakon dramatičnih apela iz Priboja o klizištu u gradskom naselju Glišina voda, koje vrlo ozbiljno ugrožava prugu Beograd-Bar i magistralni put između novog i starog dela Priboja, pošto nekoliko hektara zemljišta sa pedesetak kuća preti da se svakog trenutka stropošta na prugu i put i čak preseče tok reke Lim, reagovao je i Opštinski štab za vanredne situacije u Priboju. Godinama traju nadmudrivanja lokalnih vlasti u Priboju Železnica Srbije ko treba da obavi sanaciju ovog klizišta.

Klizište su ovih dana obišli i stručnjaci republičkog geološkog zavoda, koji su konstatovali da je problem u nadležnosti Železnica Srbije, koje bi morale izvršiti hitnu sanaciju ovog klizišta. Klizište u pribojskom gradskom naselju Glišina voda učinilo je da stotinak žitelja ovog naselja je stalno u pripravnosti u strahu od katastrofe sa nesagledivim posledicama, pa se ovde danonoćno dežura.

Ostavite odgovor