Pocetna Kultura Zlatno jaje za mađarski film „Vartburg“

Zlatno jaje za mađarski film „Vartburg“

549
0
Podelite

Nagrada „Zlatno jaje“ 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog programa „Kustendorf“ dodeljena je večeras mađarskom reditelju Davidu Borbašu za film „Vartburg“.

Kustendorf zatvaranje 3„Srebrno jaje“ pripalo je Baselu Halilu za film „Zdravo Marija“ (Palestina/Francuska/Nemačka), a „Bronzano jaje“ Mariji Guskovoj za ostvarenje „Erkinov povratak“ (Rusija).

Specijalnu nagradu žiri je dodelio filmu „Grad“ u režiji Maše Šarović (Srbija).

U konkurenciji je bilo 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, a odluku je doneo  žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska kniževnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Abdi je ceštitala svim autorima na strasti, hrabrosti i posvećenosti da snime svoje filmove i obogate sve nas.

Kustendorf zatvaranje 4Direktorka  fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš dodelili su nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju Eriku Mizrahiju za film „Zdravo Marija“ u režji Basila Halila.

Baratje je rekla da žiri nije imao lak posao prilikom odabira dobitnika nagrade koja nosi ime jednog od najboljih direktora fotografije u istoriji i dodala da su prilikom odlučivanja tragali za onim čiji je rad u najboljoj simbiozi sa filmom.

Kustendorf zatvaranje 5Zatvarajući festival, njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica citirao je ministra Ivana Tasovca koji je rekao da festivale treba da zatvaraju političari, a ne umetnici.

Kusturica je naglasio da je ohrabrujuće što se deveti put festival održava na mestu koje je zapravo „nedođija“.

„Jedan prostor između zemalja i gradova, ni na nebu ni na zemlji, prvo je postao turistička destinacija, a onda je, zahvaljujući pomoći države i sada Gasprom Njefta, festival dostigao tačku, da će ga teško biti izbrisati sa kulturne mape“, rekao je Kusturica i pozvao sve na jubilarno 10. izdanje manifestacije koje će biti održano u isto vreme sledeće godine.

Ostavite odgovor