Pocetna Kultura VEČERAS U JOKANOVIĆA KUĆI: Izložba “FormatMali”

VEČERAS U JOKANOVIĆA KUĆI: Izložba “FormatMali”

604
0
Podelite

Rade Markovic FORMAT MALII ove godine izložba FormatMali, koja će obići preko petnaest gradova Srbije, kreće iz Užica. U Jokanovića kući –  gde će večeras u 19 časova izložba biti otvorena –  publici će do 6. februara biti predstavljena sedamdeset tri rada , od kojih četrnaest dolazi iz inostranstva.

Umetnik Rade Marković, kao Predsednik Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, pokrenuo je 2006. godine putujuću izložbu, a od 2010. godine „ArtCENTAR Beograd“ organizuje FormatMali.
Svaki učesnik manifestacije FormatMali prilaže po jedan rad. Žiri (dugogodišnja predsednica je prof. Zora Davidović) odabira radove, a publika glasa u svakom gradu u kome izložba gostuje. Godišnji pobednik je autor čiji rad ukupno dobije najveći broj glasova. Pobednik ima mogućnost da samostalno izlaže u ArtCENTRU.
U poslednjih šest godina, koliko je ArtCENTAR organizator, izložbu godišnje vidi između 8.000 i 12.000 posetilaca, a za najbolji rad glasa u proseku 30 odsto posetilaca.
Najveći broj pobedničkih radova za temu je imao – životinje.
S jedne strane, umetnici znaju da se o njihovom radu u unutrašnjosti Srbije mnogo više zna otkako učestvuju u putujućoj izložbi, a sa druge, redovni posetioci sa nestrpljenjem očekuju šta će im novo predstaviti pojedini stvaraoci, redovni učesnici izložbe FormatMali.

 

Ostavite odgovor