Pocetna Kultura Užičko izdavaštvo predstavljeno u Zvorniku

Užičko izdavaštvo predstavljeno u Zvorniku

500
0
Podelite

Zvornik 1Promocija knjiga i časopisa užičkih izdavača održana je u okviru duhovne, kulturne i sportske manifestacije „Svetosavska nedjelja“
U organizciji Arhiva Republike Srpske i Istroijskog arhiva Užice, u Zvorniku su u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u utorak predstavljene knjige i časopisi užičkih izdavača, koje su posvećene obeležavanju stogodišnjice Velikog rata. Učenicima, profeosorima i gostima škole, knjige je predstavio dr Aleksandar V. Savić. On je, između ostalog, naglasio značaj obeležavanja obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata kroz objavljivanje izvorne građe, memoara i monografija vezanim za ovu tematiku.

Željko Marković, v.d. direktor Arhiva, istakao je da su za izložbu u Zvorniku izabrana izdanja koja imaju opšti karakter, dodajući da je nekada postojala izdavačka kuća „Kadinjača“ koja je prestala sa radom, tako da sada u Užicu nema posebne ustanove koja bi se isključivo bavila izdavaštvom.

– Arhiv u Užicu, osim redovne delatnosti zaštite arhivske građe, registrovan je i za izdavačku delatnost, a izdavaštvom se bave i Narodni muzej u Užicu i užička Narodna biblioteka. U Zvorniku predstavljamo izdanja Arhiva, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke, koja su tematski odnose na oslobodilačke ratove od 1912. do 1918. godine, kao i časopis za književnost, umetnost i kulturu „Međaj“. Ovom prilikom predstavljen je arhivski časopis „Istorijska baština“, kao i najnovija izdanja – „Junaci Karađorđeve zviezde užičkog kraja “ i „Memoari Sime Popovića”. Teme knjiga su vezane za sudbinu ljudi sa obe strane Drine, a sve u okviru projekta „Podrinje“ koji su zajedno potpisali predstavnici resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije, – izjavio je Željko Marković
Promocija knjiga i časopisa održana je u okviru duhovne, kulturne i sportske manifestacije „Svetosavska nedjelja“.
Istorijski arhiv je početkom decembra prošle godine gostovao u Zvorniku sa izložbom fotografija „Spomen trg u Užicu – 50 godina“.

Ostavite odgovor