Pocetna Društvo Izabrani novi članovi Gradskog veća Užica

Izabrani novi članovi Gradskog veća Užica

1358
2
Podelite

sednicaTajnim glasanjem odbornika Gradske skupštine Užica za nove članove Gradskog veća danas su na sednici izabrani master ekonomije Maja Vermezović (SPS), zadužena za vanredne situacije i diplomirani ekonomista Miodrag Petković (DSS) za resor turizma. Glasalo je 49 odbornika, 37 je bilo “za” 5 “protiv” i registrovano je sedam nevažećih listića. Izboru novih gradskih većnika prethodila je kritička diskusija opozicionih odbornika nezavisnog Milovana Ristanovića, Danijela Vukajlovića, Pozitivno Užice, Ivana Filipovića DS i Miloša Vujića, Levica Srbije o ostavkama bivših članova gradske vlade Zorana Milojevića (SPS) iz ličnih razloga i Zorana Pejića (DSS) zbog preporuke o sukobu interesa.

sednica dva

Zamenik šefa odborničke grupe DS-a Ivan Filipović između ostalog je rekao da je u devet resora od izbora Saše Miloševića (SNS) za gradonačelnika došlo do promene gradskih većnika i upitao da li vlast može da funkcionište ukoliko nema kontinuitet? Gradska većnica Maja Vermezović uz reči zahvalnosti na izboru dodala je da ova funkcija za nju nije privilegija, već predstavlja odgovornost prema odbornicima i građanima.

maja

– Užice je i dalje u vanrednoj situaciji zvog problema koji je ranije nastao povodom snabdevanja zdravom pijaćom vodom i pored lokalnog može se svesti na državni nivo. U saradnji sa gradskim većnicima i stručnim službama radićemo na realizaciji projekta sanacije jezera Vrutci. U resoru vanrednih situacija najvažnije je preduzimati preventivne mere, a ne lečiti posledice i trudiću se da radima kao da je u pitanju pun mandat – rekla je Vermezović. Gradski većnik za turizam Miodrag Petković istakao je potencijal Užica u ovoj oblasti i naveo preduslove za njegov razvoj počevši od infrastrukture auto-puta i aerodroma Ponikve.
– Veoma važna stvar je rešavanje pitanja zagađenja vazduha. Prosto je nedopustivo sadašnje stanje i ovakva situacija u Užicu šalje lošu poruku kada je turizam u pitanju i stvara se loš imidž – rekao je Petković i dodao da moramo trajno rešiti problem zdrave vode za piće zbog važnosti za turizam.

d petkovic

On je naveo da se hitno mora uraditi program razvoja turizma grada Užica u skladu sa Strategijom razvoja turizma Srbije. Kao jedan od problema na koje će ukazivati lokalna samouprava Petković je naveo nedovoljne i loše smeštajne kapacitete za dolazak turista u Užice.
Popodnevni deo sednice obeležiće rasprava o kreditnom zaduženju grada Užica od 200 miliona dinara. U razgovoru koji sutra objavljuju užičke “Vesti” gradonačelnik Užica Tihomir Petković navodi da je Grad trostruko manje zadužen od toga koliko propisi dozvoljavaju.

fa desno samo lik

– Plan otplate kredita za ovu godinu je 160 miliona dinara i kredit grad ne uvodi u problem likvidnosti. Šta ćemo finansirati iz ovog kredita? U planu je rekonstrukcija i kapitalno održavanje puteva i ulica 100 miliona dinara, izgradnja puteva po mesnim zajednicama 10 miliona, izgradnja vodovoda 20 miliona, kišna kanalizacija 8 miliona, nabavka vozila i opreme za “Niskogradnju” 20 miliona, izgradnja saobraćajnice u Kasarni “Krčagovo” gde je “Lidl” kupio plac za distributivni centar 12 miliona dinara, dečji vrtić 10 miliona, hala u Krčagovu 8 miliona, projekat gradnje stanova za potrebe Vojske 7 miliona, vrtić “Neven” kod stadiona kotlarnica na gas 4 miliona i deo investicije Gradskom kulturnom centru milion dinara – kaže Petković za „Vesti“.

jovan markovic pet

Narodni poslanik DS-a Jovan Marković smatra da je sistemski problem oko funkcionisanja lokalnih samouprava nastao 2011. godine sa izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.
– Lokalne samouprave su naterane da podižu cene usluga javno-komunalnih preduzeća, takse i poreze i sa druge strane to nije dovoljno i moraju da uzimaju kredite. Aktuelno gradsko rukovodstvo je svojevremeno kritikovalo kredite koji su uzimani do 2012. godine radi realizacije velikih investicija. Za četiri godine vlast predvođena DSom uzela je 220 miliona kredita, a ovo gradsko rukovodstvo je za samo tri godine moralo da se zaduži za 460 miliona dinara – rekao je Marković označivši da je veliki problem što novac od 200 miliona dinara novog kredita ne ide u razvojne projekte već u potrošnju.
– Gradsko rukovodstvo već tri godine povlači nepovoljne kredite uz obrazloženje da će završiti započete projekte – vrtića na Pori, Bele Zemlje, hala u Krčagovu, ali to obrazloženje smo imali i prošle i pretprošle godine – zaključio je poslanik Marković.

2 Komentari

  1. Hvala Bogu da se smanjuje zaduzenost Grada tj. da je finansijska omca oko vrata Uzicana olabavljena. Neodgovorne poteze prethodne vlasti osecacemo godinama…Zamislite da vasa porodica jedva ima za hranu a vi kupujete besan automobil, tek izasao iz fabrike, kreditom na 20 godina… Stadioni, bazeni, hale u siromasnom Uzicu?! To ne moze besplatno.

  2. Hvala Bogu da se smanjuje zaduzenost Grada tj. da je finansijska omca oko vrata Uzicana olabavljena. Neodgovorne poteze prethodne vlasti osecacemo godinama…Zamislite da vasa porodica jedva ima za hranu a vi kupujete besan automobil, tek izasao iz fabrike, kreditom na 20 godina… Stadioni, bazeni, hale u siromasnom Uzicu?! To ne moze bez posledica po zivotni standard gradjana.

Ostavite odgovor